Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Så kan NHL göra om konferenserna

Hoppas få förslaget godkänt den kommande veckan

”Helt fantastiskt” Detroit Red Wings kan hamna i en helt ny konferens med östlag som Boston, Montreal, Toronto och Ottawa.   ”Helt fantastiskt” Detroit Red Wings kan hamna i en helt ny konferens med östlag som Boston, Montreal, Toronto och Ottawa. Foto: AFP Getty

DETROIT. Nu gör NHL ett nytt försök organisera om ligan.

Och om det färska förslaget går igenom hamnar Detroit Red Wings i en helt ny konferens med östlag som Boston, Montreal, Toronto och Ottawa.

– Det vore helt fantastisk, säger Henrik Zetterberg till Sportbladet.

Redan förra hösten lade NHL-ledningen ett förslag till ny konferensindelning – med åtta lag i två och sju i de övriga två – men det avvisades av spelarfacket, varmed tonen för övrigt var satt inför förhandlingarna om nytt kollektivavtal.

Men ett nytt system ska ovillkorligen sjösättas innan nästa säsong och enligt kanadensiska tv-kanalen CBC har ligan nu satt samman ett nytt förslag som man hoppas få godkänt den kommande veckan.

Liksom det första utkastet bygger det på fyra helt nykomponerade konferenser, men med en något annorlunda

De stora nyheterna är att Columbus respektive Detroit flyttas till  varsin konferens med enbart gamla östlag i den egna tidszonen.

”Kul att spela mer mot nya lag”

Svenskarna i Detroit skulle då hamna i en grupp med Boston Bruins, Buffalo Sabres, Florida Panthers, Montreal Canadiens, Ottawa Senators, Tampa Bay Lightning och Toronto Maple Leafs.

– Det vore helt fantastiskt, säger Red Wings-kaptenen Henrik Zetterberg när Sportbladet berättar för honom om den nya indelningen.

– Dels skulle vi ha stor fördel över att få spela mer i vår egen tidszon och slippa resa så enormt mycket som vi gör idag. Det sliter väldigt mycket, särskilt under en vanlig säsong med 82 omgångar. Och dels vore det förstås kul att få spela mer mot nya lag.

Slutspelsformatet också nytt

Lagen kommer att möta rivalerna i den egna konferensen fem eller sex gånger,  men dessutom möta alla andra lag i ligan två gånger – en borta och en hemma.

– Så ska det vara en riktig serie, det tycker jag är väldigt bra. Framförallt för fansen. Alla ska få chansen att se Sidney Crosby och Pavel Datsyuk och Henrik Zetterberg, säger Niklas Kronwall.

Slutspelsformatet blir helt nytt med det nya upplägget.

De fyra första lagen i varje konferens kvalificeras för playoff. Ettan möter fyran och trean tvåan. När man två omgångar senare fått fram fyra konferenssegrare seedas de, troligen efter hur många poäng de tagit under grundserien,  och till slut ska två Stanley Cup-finalister vara framvaskade.

Och till skillnad från i det nuvarande systemet skulle båda kunna vara östlag – eller västlag.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet