Aftonbladet
Dagens namn: Simon, Simone
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Två mål för första gången på åtta år

Strålman stark när landsmannens debut blev förlust

Strålman satte andra i öppen kasse.   Strålman satte andra i öppen kasse. Foto: Reuters

Oskar Sundqvist kunde ha haft en roligare NHL-debut.

En annan svensk såg nämligen till att Pittsburgh Penguins förlorade i Tampa.

Anton Strålman blev – för första gången sedan 2008 – tvåmålsskytt när Lightning vann med 6–3.

Sundqvist i Penguins-tröjan för första gången.   Sundqvist i Penguins-tröjan för första gången. Foto: TT

Formstarka Pittsburgh drabbades av ett tungt bakslag efter segern mot Ottawa tidigare i veckan. Stjärncentern Evgeni Malkin har gått sönder och nu hamnat på skadelistan.

Men för Skellefteås förre guldhjälte Oskar Sundqvist innebar det ett samtal från Penguins-ledningen att det är dags att lämna AHL – där han har producerat 16 poäng på 39 matcher – och begå debut i världens bästa hockeyliga.

Så i natt snörade 21-åringen på sig skridskorna i Tampa Bays hemmaarena Amalie Arena och beträdde en NHL-is för första gången i karriären.

Godkänt i debutbetyg

Totalt elva minuters speltid blev det för Bodensonen, som utan att sticka ut får klart godkänt i premiärbetyg, noterades för ett skott på mål och höll nollan intakt i plus/minus-statistiken.

Matchens svensk emellertid? Hemmalagets Anton Strålman.

Patric Hörnqvist gav visserligen Pittsburgh en drömstart, men bara minuter senare kvitterade den 29-årige Lightning-backen – som hade en alldeles särskilt speciell afton i målkolumnen.

För första gången sedan 2008, då Strålman tillhörde Toronto Maple Leafs, slog han nämligen till med dubbla fullträffar i en och samma match. Tvåan betydde slutresultatet 6–3 för Tampa Bay och satt klockrent i öppen kasse, då Penguins hade plockat ut målvakten och svensken drog till med en isare från egen zon. LÄS OCKSÅ Sedins enorma gåva till sina materialare

Åttonde raka hemmasegern

Tvåmålsskytt i matchen blev även Tampa-tjecken Ondrej Palat, som satte det för hemmalaget viktiga 5–3-målet tidigare i slutperioden när Penguins tryckte på för en utjämning.

– Det bästa med vårt lag är att vi kan spela på så många olika sätt i matcherna. Vi har kvaliteten på spelarmaterialet för att klara av det, säger centern Tyler Johnson, som gjorde tre poäng i matchen, till Tampa Tribune.

Segern var Lightnings åttonde raka på hemmaplan – och nu befäster det tippade topplaget sin andraplats i Atlantic-divisionen bakom ärkerivalen Florida Panthers. Pittsburgh? De förlorade för första gången sedan den 18 januari och missade chansen att kliva upp på en slutspelssplats.

Pittsburgh Penguins Oskar Sundqvist Anton Strålman Evgeni Malkin Tampa Bay Lightning
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet