Aftonbladet
Dagens namn: Simon, Simone
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Henkes” grymma svit – ny nolla i natt

NEW YORK. Nyligen ändrade Henrik Lundqvist en liten detalj i sitt spel.

Sedan dess har han varit exceptionellt svår att göra mål på.

När Detroit Red Wings i natt gästade Madison Square Garden höll han nollan igen – och i spel fem mot fem har han faktiskt bara släppt in en puck på de senaste fyra matcherna.

Men vilken detalj vill han inte avslöja.

– Nä, he he...men det handlar mer om att jag kommit tillbaka till vissa saker jag gjorde bra innan, säger han till Sportbladet efter 1–0-segern.

Fansen på Madison Square Garden skanderar lyriskt om sin svenske målvaktsstjärna igen – och därtill har de goda skäl.

Henrik Lundqvist är lagom tills NHL börjar varva upp mot grundseriespurt i enastående form, utstrålar pondus och självförtroende och går knappt att göra mål på.

Han har som sagt bara släppt in ett enda mål i spel fem mot fem de senaste fyra matcherna och höll säsongens fjärde nolla hemma mot Detroit i natt.

– Hela laget spelar bra fem mot fem. Då vet vi var vi ska vara som grupp och känner trygghet. Det är i vår penalty kill vi släppt in lite väl mycket mål några gånger, men ikväll fungerade det bra även i numerärt underläge och jag tror vi börjar hitta lite trygghet även där, säger han när vi träffar honom efter Detroit-matchen.

– Fast visst, det känns bra även för mig personligen. De senaste veckorna tycker jag att jag börjat hitta tillbaka dit där jag vill vara. LÄS OCKSÅ NHL-svensken blir borta en månad

Småsaker avgör

Och det beror alltså på att den snart 34-årige publikfavoriten (han fyller nästa onsdag!) ändrat en detalj i sitt spel.

Fast frågar man om vilken detalj frågar man förgäves...

– He he...nä, det berättar jag inte. Men som jag sagt flera gånger handlar allting på den här nivån just om detaljer. Ibland kommer man från vissa detaljer i sitt spel och det handlar då inte så mycket om att ändra nånting utan om att komma tillbaka det som gick bra förut, säger han.

– Nu är det ett par saker jag verkligen försöker fokusera på när jag spelar. Inte bara i fråga om att stoppa pucken utan bitar i spelet som i förlängningen hjälper mig att stoppa den.

Mot Wings tog ”Henke” sammanlagt 22 skott – men hade också, det hymlar han inte om, fin hjälp av stolparna mellan varven. LÄS OCKSÅ PLUS Sanslösa lönerna: Så mycket har de tjänat

Backhand i nättaket

Bland annat satte kompisen Henrik Zetterberg en i ramen så det ekade i hela hallen i andra perioden.

– Där var jag helt borta. Jag var helt övertygad om att Datsyuk skulle försöka dra sin patenterade backhand i nättaket, men istället passade han. Det var väldigt skönt att höra ljudet av metall, men jag såg aldrig att det var ”Zäta” som sköt.

– Jodå, replikerar Zetterberg medan han kramar en prilla snus i gästernas omklädningsrum lite senare, det såg han visst det. Han hade total kontroll.

– Det hade varit så jäkligt skönt att sätta den pucken. Jag fick bra höjd på den också, men...det ville sig inte.

Till slut vann Rangers med 1–0 – efter övertidsmål av backen Kevin Klein.

– Jag tycker vi var bättre laget, framförallt i tredje perioden, och det känns riktigt skönt att vi fick båda poängen, säger Henrik Lundqvist. LÄS OCKSÅ Blogg: Bjurman liverapporterade från NY Rangers-Red Wings

Henrik Lundqvist Henrik Zetterberg Detroit Red Wings NHL New York Rangers
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet