Aftonbladet
Dagens namn: Sabina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Forsberg: ”Jäklar vad jag hejade”

Svenske målkungen i NHL inspirerades av Leksand

NEW YORK. Han såg moderklubben Leksand slå Modo på övertid under eftermiddagen.

Då blev Filip Forsberg, den svenske skyttekungen i NHL, så inspirerad att han några timmar senare själv knäckte Vancouver.

– Ja, jag såg matchen på tv och jäklar vad jag hejade...nu är det serie igen, säger han till Sportbladet.

Svenskarna i NHL har egna streckstrider och slutspelsförberedelser att fokusera på, men de ser ändå till att hålla ett öga på vad som händer de gamla klubbarna hemma i Sverige i slutspel och kvaldraman.

Filip Forsberg, Nashvilles målkung, följer till exempel noga hur det går för kompisarna i Leksand i kvalserien mot Modo.

”Otroligt roligt”

Fram till skärstorsdagen har det varit så lagom muntert, men då fick han äntligen se moderklubben slå tillbaka och avgöra på övertid.

– Jag och flickvännen och två polare satt hemma hos mig och såg matchen på tv under eftermiddagen och jäklar vad vi hejade, säger han med ett skratt på telefon från Nashville.

– Otroligt roligt att de kunde vinna den där tredje matchen. Nu är det serie igen.

Några timmar senare skrinnade den 21-årige stjärnan – som leder NHL:s svenska målliga – ut på isen i Bridgestone Arena för egen match mot Vancouver och tydligen blev han inspirerad av vad som hände hemma i Dalarna, för det var Filip som med sin 31:a fullträff för säsongen, tretton minuter in i tredje perioden, såg till att Predators kvitterade den ledningen Canucks hade haft ända sedan början av första perioden.

Sedan kunde hemmalaget avgöra på straffar.

– Vi hamnade tidigt i 2-0-underläge och det har ofta varit vårt problem den här säsongen, vi sätter oss själva i en taskig sits. Å andra sidan kommer vi de flesta gångerna tillbaka och det är ju en styrka i sig, fortsätter han.

”Fick in den köksvägen”

– Målet? Pucken låg liksom lite gömd under en hög med spelare och jag fick loss den utan att någon riktigt såg och sedan fick jag in den köksvägen. Väldigt skönt.

Med segern skaffar sig Nashville inte bara betryggande avstånd ner till strecket. Plötsligt är det bara två poäng upp till Chicago på tredjeplatsen i Central Division också.

– Självfallet siktar vi så högt som möjligt. Vem man får möta i slutspelet kan man inte tänka på. Ska man gå långt måste man kunna slå alla, konstaterar Filip Forsberg.

Daniel Sedin gjorde det ena av Vancouvers mål, på assist från brorsan Henrik – och Mattias Ekholm var inblandad i förarbetet till Forsbergs kvittering. LÄS OCKSÅ PLUS NHL-stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar

 

Det börjar hetta till ordentligt i kampen om slutspelspositionerna i Atlantic-divisionen.

För medan Boston åkte på femte raka förlusten, hemma mot Florida  med 4-1, vann Detroit hemma mot Montreal med 4-3 och därmed skiljer det bara en poäng mellan Bruins på tredjeplatsen i divisionen och Red Wings strax under strecket.

– Än så länge har vi ödet i egna händer och därför finns det inga skäl att få panik, säger Bruins-coachen Claude Julien.

I duellen om den sista slutspelsplatsen i väst är det fördel Minnesota efter natten.

De slog Calgary med 6-2 – samtidigt som rivalen Colorado förlorade med 4-2 mot Philadelphia hemma i Pepsi Center.

Så nu skiljer det tre poäng lagen emellan – men Minnesota har en match mer spelad.

Både Elias Lindholm och Victor Rask gjorde mål när Carolina slog Columbus med 3-2 – och Eddie Läck tog 42 skott.

Filip Forsberg Mattias Ekholm Nashville Predators Leksands IF
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet