Aftonbladet
Dagens namn: Amanda, Rasmus
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Svensken slog rekord i NHL – efter matchen

Blev målskytt när matchprotokollet ändrades

Oliver Ekman-Larsson blev historisk redan innan nattens 2–1-seger mot slutspelsjagande Philadelphia.

Arizona-backen fick sitt matchvinnande mål nummer åtta den här säsongen – något som ingen annan back i NHL har mäktat med tidigare.

– Vi kommer aldrig att byta honom mot ett draftval, klubbens president Antony LeBlanc.

Innan delade han rekordet för antalet matchavgörande mål för backar med fem andra storheter som Ray Borque och Al MacInnis till exempel, men efter att långt i efterhand ha tilldelats ett av Martin Hanzals två mål från 3–1-segern mot Dallas i torsdags – har Oliver Ekman-Larsson nu ensam NHL-rekordet.

Målet var hans 20:e för säsongen och chansen finns fortfarande att förbättra karriärbästat 23 fullträffar från fjolårssäongen – även om han i nattens seger mot Philadelphia blev mållös.

I stället blev det en tiominutersutvisning efter att ha ilsknat till rejält på en Philadelphia-spelare.

Ryktats kring Matthews

Bossarna i Arizona Coyotes har hur som helst ingen anledning att ångra uttalandet inför nattens match om att de ”aldrig” kommer byta bort svensken för ett förstaval i draften 2016.

Frågan dök upp under lördagen efter att det spekulerats om att klubben skulle ha planer på att locka till sig den Arizona-födde Auston Matthews, amerikanske supertalangen som tippas att väljas först i sommarens draft.

Men Arizona-lägret slog snabbt ner ryktet om att Ekman-Larsson skulle offras för att få Matthews tillbaka till sin hemstad.

– Det kommer aldrig hända, sa general managern Don Maloney, och antydde att de snarare behöver ännu en lika tongivande back som Ekman-Larsson.

För Philadelphia, som hade chansen att koppla ett litet grepp i slutspelsjakten mot Detroit som tidigare under lördagen åkte på storstryk av Pittsburgh, var nattens 3–1-förlust mot redan avsågade Arizona en stor missräkning. Dessutom tvingades stjärnan Claude Giroux lämna matchen efter en tackling bakifrån.

Arizona Coyotes Oliver Ekman Larsson
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet