Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Det ofattbara kan ske: ”Är oroliga”

Bara hänt en gång på 99 år

Kanada kan stå helt utan lag i Stanley Cup-slutspelet.   Kanada kan stå helt utan lag i Stanley Cup-slutspelet. Foto: AP

Segrar för Detroit och Philadelphia gör att sista hoppet nu står till Ottawa.
Men tar Boston minst en poäng i New Jersey natten mot onsdag skrivs NHL-historia.

Då står det klart att inget kanadensiskt lag går till slutspel.

20 bästa backarna genom tiderna

 

Montreal Canadiens och Toronto Maple Leafs var de två första lagen i NHL och de kanadensiska klassikerklubbarna har vunnit 24 respektive 13 titlar. Under 40-, 50-, 60- och 70-talet dominerade de båda lagen världens bästa liga och när framgångarna väl sinade såg Edmonton Oilers till att ta över stafettpinnen.

Men nu är den kanadensiska dominansen borta.

Senast ett kanadensisk lag vann Stanley Cup var 1993.

Kan ske i natt

Så, hur illa är det egentligen ställt?

Just nu – väldigt illa.

Natten mot onsdag svensk tid kan Kanada nå en historisk bottennotering.

Detroit Red Wings besegrade Buffalo Sabres med 3–2 natten till i dag, Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall assisterade till 1–0.

Samtidigt slog Philadelphia Winnipeg Jets efter förlängning, Claude Giroux pangade in 3–2 med 14 sekunder kvar och nu är det ytterst nära att inget kanadensiskt lag går till slutspel.

Skulle Boston Bruins knipa en poäng borta mot New Jersey (spelas klockan 01 tisdag natt) är nämligen även Ottawa avsågat i slutspelsjakten.

Det har bara hänt en enda gång sedan NHL grundades att inget kanadensiskt lag varit med i slutspelsracet. Det var säsongen 1969/70, då både Montreal och Toronto missade.

”Är oroliga”

Sportbladets NHL-expert Per Bjurman gjorde nyligen en djupdykning i den kanadensiska krisen. Flera experter uttalade sig då om det pågående maktskiftet och Chris Johnston, respekterad profil på inhemska sportkanalen Sportsnet, vittnade om en oro.

– Ja, det är en riktig ”downer”. Jag märker det inte minst på cheferna här på tv-kanalen. De är klart oroliga. Det finns inget för fansen att bli riktigt exalterade över om vi inte får in ett enda lag i slutspelet och tittarsiffrorna skulle definitivt påverkas negativt, sa han.

 

20 bästa backarna genom tiderna

NHL Stanley Cup
SENASTE NYTT

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet