Aftonbladet
Dagens namn: Urban
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Grönborg rasar efter fulsmällarna

Helsingfors/Stockholm. Sverige spelade ut Schweiz i JVM-premiären.

Men segern blev dyrköpt. Först sänktes storstjärnan William Nylander av en blindsidetackling sedan fick även nyckelspelaren Adrian Kempe lämna matchen efter en tackling.

– Det skulle ha varit tre, fyra om inte fem matchstraff därute, rasade Rikard Grönborg som också gick till attack mot sin coachkollega.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Smällen på Nylander.   Smällen på Nylander. Foto: SVT.SE/SPORT

SE KLIPP! Här knockar han Nylander  

Junior-VM brukar var händelserikt. Inledningen på årets JVM blev inte annorlunda.

Det dröjde bara 20 sekunder innan Linus Söderström fick avstyra ett friläge för Schweiz och minuten senare tryckte svenske storstjärnan William Nylander in öppningsmålet.

Klockan hade inte hunnit ticka upp på fem minuter innan det var dags för mer dramatik. Joel Eriksson Ek sänktes av Fabian Heldner och blev liggande blodig på isen. På reprisbilderna såg man hur Heldner både satte upp en armbåge och krockade hjälm mot ansikte med svensken.

Eriksson Ek tillbaka med galler

Rikard Grönborg var först mycket upprörd för att inte domaren blåste av direkt för skada. När han väl gjorde det flyttades irritationen till det andra båset. Domarrna valde nämligen att ta ett matchstraff för checking to the head – på fel spelare. Tino Kessler fick lämna isen trots att det var Heldner som satte in tacklingen.

Felet åtgärdades dock lite senare när Kessler kom ut till båset igen och Heldner fick lämna båset.

Joel Eriksson Ek återkom också i spel – men en ny tröja och galler för ansiktet. Sverige hann trycka in 2-0 innan det small igen. SE KLIPP! Här knockar han Nylander

”Aj aj aj, usch!”

Svenske stjärnan William Nylander kom med puck i mittzon och sänktes av en ful blindside-tackling från Chris Egli.

– Aj aj aj, usch! För mig är det där ett solklart matchstraff. Det är inte mycket att säga om, säger SVT:s expert Patrik Ross.

Det blev ett matchstraff för Egli men också två minuter för svenske backen Marcus Pettersson som attackerade Egli efter tacklingen. Nylander leddes ut i omklädningsrummet med en befarad hjärnskakning.

I fyra mot fyra-spelet reducerade sedan, tidigare felaktigt utvisade, Tino Kessler till 2-1 innan Dmytro Timashov satte 3-1 innan den dramatiska och händelserika perioden var över.

Även Kempe sänkt

I andra perioden kom nästa tunga smäll. Adrian Kempe tacklades in i plexit och vacklade av isen till synes groggy. Han fick gå raka vägen ut i omklädningsrummet.

Men medan William Nylander lämnade arenan med läkare var Adrian Kempe ute och såg slutet av matchen med delar av ledarstaben och säger själv att han tror på spel mot USA.

– Det känns bra, jag har inte ont i huvudet och räknar med att spela i morgon, säger han.

Grönborg rasar

Från sidan fick han se Sverige ösa in totalt åtta mål i matchen som slutade 8-3. I poängprotokollet märks bland annat två mål av Dmytro Timashov och tre assist av Alexander Nylander.

Rikard Grönborg var ordentligt irriterad efter matchen när Sportbladet bad han kommentera de tunga avbräcken.

– Det är glasklara matchstraff, det skulle ha varit tre, fyra om inte fem matchstraff där ute. Det var ingen rolig match, säger han.

Vad säger du om Schweiz sätt att spela ishockey?

– Fantastiskt odisciplinerat!

Är du förvånad?

– Det är jag faktiskt inte. Den här coachen piskar på mycket och deras spel är en direkt reflektion av honom.

Han har stort ansvar för det här?

– Väldigt stort ansvar.

"Ingick inte i vår gameplan”

Schweiz förbundskapten John Fust sade så här om Grönborgs utspel:

– Jag kommenterar det när jag har sett video på det, om det var kontakt med huvudet eller inte. Men det ingick absolut inte i vår gameplan (att skada någon). Vi vill spela hårt, men vi måste återigen se om det var kontakt med huvudet. Det såg inte så ut så på reprisbilderna, men för att vara säkra ska vi titta på det igen, säger Fust som beklagade skadorna:

– Aldrig kul att se, vi är alla människor och vi vill inte se skador, säger Fust.

William Nylander Joel Eriksson Junior-VM
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet