Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Pär Mårts tuffa dilemma inför OS

Målvaktsvalen: ”Som att välja mellan gräddtårtor”

Henrik Lundqvist och två till, men vilka? Pär Mårts och Peter Popovic studerade svenska NHL-målvakterna under sin resa i Nordamerika.   Henrik Lundqvist och två till, men vilka? Pär Mårts och Peter Popovic studerade svenska NHL-målvakterna under sin resa i Nordamerika.

Henrik Lundqvist är given etta mellan stolparna i Sotji.

Men vilka två målvakter bakom som följer med i OS-truppen är alltjämt en öppen fråga.

– Som att välja mellan olika sorters gräddtårtor, säger förbundskapten Pär Mårts.

I samband med junior-VM i Malmö ska Mårts den 27 december offentliggöra tjugo spelare i truppen under en presskonferens. Ytterligare fem spelare tas ut i januari, men först efter Mårts sista resa till NHL där han vill scouta svenskarna.

Så är det i alla fall tänkt, då flera nationer ställt motkrav till Internationella hockeyförbundet efter att IIHF krävt att OS-trupperna ska vara klara innan nyår.

– Vi får se, jag funderar på en resa i januari igen men jag är inte hundra på hur det blir. Det är ett möte i Schweiz där det ska beslutas, säger Pär Mårts.

Åtta matcher på en vecka

Förbundskaptenen avslutar just nu sin pågående NHL-resa där han tillsammans med Peter Popovic följt åtta matcher på plats under en vecka.

I går natt såg de svenskmötet mellan Vancouver och Chicago där Markus Krüger blev matchhjälte.

– Det var kul att följa slaget om svenskheten där ute, säger Mårts, som värderar resorna högt.

– Varje gång man möts kommer man ett snäpp närmare varandra. Vi hinner samtala och jag ska äta middag med Sedinarna och Alexander (Edler) och då får vi ännu mer tid med varandra.

Mårts avslöjar för Sportbladet att han skulle kunna presentera en OS-trupp redan i dag om han vill.

Men:

– Det är bättre att det får gå tid. Jag vill se fler killar och fler matcher, det får mogna fram. Jag vore jätteglad om vi inte presenterar allting den 27:e, men vi får se hur det blir där.

”Jättebra för mig”

I skuggan av Henrik Lundqvist har flera målvaktsnamn vuxit fram som potentiella OS-kandidater. Viktor Fasth, just nu skadad och borta en månad, Jonas Gustavsson och Robin Lehner får allt mer speltid i sina klubblag.

Lägligt nog spelade alla tre när Mårts var på plats i Pittsburgh, Detroit och Philadelphia.

– Mest en slump tror jag men naturligtvis är det jättebra för mig.

Viktor Fasth skadades i natt, har du haft kontakt med honom?

– Vi har talats vid, men inte nu om skadan, nej. Klart att det är mycket bättre om Viktor är frisk och spelar men vi får ha tålamod och se var det tar vägen.

Mårts har medvetet – Alexander Edler är undantaget – inte velat nämna potentiella namn i sitt OS-bygge hittills, men medger att målvaktsfrågan är bland de svåraste. Förutom ovanstående trio finns VM-hjälten Jhonas Enroth, som mestadels varit petad i Buffalo.

– Så är det. Uttalar jag att just den killen är med, då är det svårt att backa. Det är bättre att tiden får mogna fram. Jag vill inte uttala saker jag inte kan stå för.

OS-kaptenen utsedd

Om målvaktsfrågan säger Mårts:

– Jag hoppas de får stå så mycket som möjligt för jag har inte bestämt mig än. Det har varit svårt att planera in matcherna när de ska stå. Att Henke står är det enda som känts säkert. Men vi ser inte bara en match och sen går på allting. Det är en helhet det handlar om.

Svårt?

Mårts skrattar till.

– Det är ungefär som att välja mellan olika sorters gräddtårtor, men det känns bra.

En sak är dock säker när Mårts återvänder till Sverige på tisdag. Lagkaptenen till OS är utsedd.

– Tystnaden får tala. Men det finns i huvudet, det kan jag säga.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet