Hans guldtips: Värsta fienden

AIK-tränaren om sitt val: ”Aldrig förstått det här mellan lagen”

HOCKEY

AIK och Djurgården är idrottssveriges största hatmöte.

Men AIK-tränaren Roger Melin har svårt att acceptera rivaliteten.

– Jag har aldrig förstått det här mellan AIK och Djurgården, säger AIK:s tränare.

kontroversiell Det var många som höjde på ögonbrynen på elitseriens upptaktsträff när AIK:s tränare sa att han tippar Djurgården som vinnare av elitserien den här säsongen.
kontroversiell Det var många som höjde på ögonbrynen på elitseriens upptaktsträff när AIK:s tränare sa att han tippar Djurgården som vinnare av elitserien den här säsongen.Foto: PETER WIXTRÖM

Om fem dagar startar elitserien och i Stockholm kokar hockeytemperaturen när elitserien återigen består av både AIK och Djurgården, för första gången på åtta år.

Det kommer att vara utsålda derbyn på Globen och räkna med hög stämning på matcherna.

På elitseriens upptaktsträff i går förmiddag hamnade hatmötet mellan AIK och Djurgården i fokus återigen när AIK:s tränare Roger Melin mycket överraskande och kontroversiellt sa att Djur­gården vinner SM-guld.

”De var i final i fjol”

Media, och övriga när­varande hockeyklubbar på upptaktsträffen, höjde på ögonbrynen. De flesta hockeytränare, som medverkade på träffen, tippade HV71 eller Färjestad. Men inte Roger Melin. Han sade Djurgården och det tipset var han ensam om bland de tolv tränaren.

En AIK-are som tippar och tror på Djurgården, mycket udda.

– Jag ser inga konstig­heter med att tippa Djur­gården. Jag tycker de är bra och de var i final i fjol och jag tycker de har ett bättre lag i år. Varför skulle de inte kunna gå hela vägen i år? säger Melin.

”Kan ju inte tippa AIK”

Han blir lite oförstående när Sportbladet påpekar att tipset är kontroversiellt och att det kan sticka i ögonen på AIK:s fans.

– Jag kan ju inte tippa AIK som mästarlag. Och bara för att jag tränar AIK så har jag inget som hindrar att tippa Djurgården. Jag har aldrig förstått det här mellan AIK och Djurgården eller Leksand och Brynäs. Man måste kunna se varandra som konkurrenter, givetvis, men man måste vara realist och se var alla står någonstans.

AIK är tippat som bottenlag i elitserien av de flesta experter. Och sett till matchen mot Södertälje i går är tipset inte orealistiskt, 1–3.

– Vi var trötta och orkade inte spela som vi planerat att göra. Vi slarvade både framåt och bakåt och jag får hoppas att det stämmer med att dåligt genrep ger bra premiär, säger Melin.

FAKTA

HÄR ÄR HOCKEYNS STÖRSTA HATMÖTEN

1. AIK-DJURGÅRDEN

Tvillingklubbarna, båda bildades 1891, i huvudstaden gillar inte varandra. Givetvis är kampen om att vara störst, snyggast och bäst i Stockholm orsaken. Haten mellan fansen har pågått i flera decennier och en sann djurgårdare har sorg om AIK vinner och vice versa. Övergångar mellan klubbarna är näst intill otänkbart.

2. LEKSAND-MORA

Storebror söder om Siljan mot lillebror vid Siljans norra strand. Daladerbyn innehåller alltid känslor och det händer ofta att matcherna urartar. Som 2006. Då blev matchstraff och slagsmål redan efter 20 sekunder – i en träningsmatch. Klassiskt uttryck i Mora; när Leksand missat elitserien då vet man att det är vår.

3. SKELLEFTEÅ-BJÖRKLÖVEN

”El Classico” av ishockey! I dag är Björklöven en insomnad storhet, men när det begav sig så blev det alltid matchstraff på grund av slagsmål. Och det slutar inte på hockeyplanen. Umeå och Skellefteå har alltid varit fienden och tävlat om allt i Väster­botten, från att få vara residensstad till att äras med ett universitet.

4. HV 71-LINKÖPING

E4-derby och det är alltid irriterat på läktarna och på isen mellan lagen. Känslorna svallade rejält i Linköping när backgiganten Mikko Luoam lämnade Linköping för HV71 2007.

5. RÖGLE-MALMÖ

Vem är storebror och vem är lillebror i Skåne? Hockeylagen har tävlat sedan Malmö tog ton för 20 år sedan. Det är så känsligt mellan lagen att en planerad gemensam match mot ett NHL-lag ställdes in efter protester från fansen.