Stängs av efter skräckskadan

HOCKEY

AIK-stjärnan Josh MacNevin, 33, tacklades in i sargen – och bröt foten.

Nu straffas Timrås forward Ilkka Pikkarainen, 29.

Han stängs av i två matcher plus att han får böter (20 000 kr) motsvarande en match.

– Det är som det är. Bara att acceptera, säger TIK-tränaren Per-Erik Johnsson till Sportbladet.

Det var i lördagens elitseriematch i Timrå som AIK-backen Josh MacNevin skadades svårt.

Han knuffades i ryggen av Timrås finske forward Ilkka Pikkarainen, tappade balansen och for med full kraft in i sargen.

Smällen blev våldsam och kanadensaren bröt fotleden i fallet.

– Det är en sån sak som händer. Jag uppfattade inte så mycket mer än att jag blev knuffad i ryggen, säger MacNevin till Sportbladet.

Timrås sportchef Stefan Lindqvisy:

– Jag fattar ingenting, ska det ens vara utvisning?

I dag har disciplinnämnden behandlat fallet och domen blev två matcher och böter (20 000 kr) motsvarande en match.

– Det blir inte bättre av att jag blir glad, arg eller ledsen. Någonstans måste det finnas en acceptens för de beslut som fattas av dem som är tillsatta för att göra det, säger Per-Erik Johnsson.

FAKTA

om domen

BESLUT

Efter ett match penalty i en match mellan Timrå IK och AIK IF, Elitserien, den 6 november 2010, åläggs Ilkka Pikkarainen, Timrå IK, följande straff för otillåten tackling:

1. Avstängning fr.o.m. den 8 november t.o.m. den 20 november 2010. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

2. Böter om 20 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

SKÄL

Disciplinnämnden har granskat filmsekvenser från händelsen samt tagit del av domarens anmälan och ett yttrande från Ilkka Pikkarainen. Nämnden konstaterar att Ilkka Pikkarainen utdelar en knuff i ryggen på en motspelare i ett läge då de befinner sig några meter från sargen. Enligt nämndens bedömning gör sig Ilkka Pikkarainen skyldig till vårdslöst spel då han utdelar tacklingen. Förseelsen sedd för sig är dock av förhållandevis lindrig karaktär och det är olyckliga omständigheter som gör att konsekvensen tyvärr blir att motspelaren ådrar sig en allvarlig skada.

Ilkka Pikkarainen har, utöver det nu aktuella fallet, under det senaste halvåret redan bestraffats vid två tillfällen av Disciplinnämnden. Enligt Disciplinnämndens mening ska det förhållandet att Ilkka Pikkarainen nu återigen gjort sig skyldig till en förseelse påverka längden på avstängningen betydligt. Ilkka Pikkarainen ska ådömas en avstängning motsvarande två matchers avstängning (inklusive den automatiska avstängningen) och böter motsvarande en match.