Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Fängelse för Hinz - dyrt för Skellefteå

Tvingas betala 150000 i skatt: Vi ska driva det vidare

I går dömdes hockeystjärnan Chad Hinz, 26, till en månads fängelse för grovt rattfylleri.

För Skellefteå AIK kostar fängelsedomen 150000 kronor - i sociala avgifter.

- Vi ska driva frågan vidare. Så här får det inte vara, säger ordföranden Pär Nordlund.

rattfyllo Skellefteå AIK:s stjärna Chad Hinz dömdes i går till en månads fängelse för grovt rattfylleri. Det var i mars som Hinz greps med 2,23 promille alkohol i blodet efter att ha kört av vägen med sin bil.   rattfyllo Skellefteå AIK:s stjärna Chad Hinz dömdes i går till en månads fängelse för grovt rattfylleri. Det var i mars som Hinz greps med 2,23 promille alkohol i blodet efter att ha kört av vägen med sin bil.

Händelsen inträffade den 27 mars i år. Chad Hinz hade varit på fest hos lagkompisen Drake Berehowsky och på vägen hem från påskfirandet körde han av vägen. Polis kallades till platsen och utandningsprovet visade att kanadensaren druckit alkohol.

Analysen visade senare 2,23 promille.

"Ytterst osannolikt"

Chad Hinz hävdade i tingsrätten att han intagit alkoholen efter olyckan, men den förklaringen köpte inte rätten.

"Hans påstående om den omfattande vinförtäringen efter körning ter sig ytterst osannolika, både vad gäller tillvägagångssätt och konsumtionsmängd", skriver tingsrätten.

Chad Hinz advokat Greger Lundmark säger sig vara överraskad över domen, men poängterar att han inte kommer att överklaga den.

- Det finns ingen anledning. Han fick en månad och har redan suttit av två veckor av straffet. En ny process skulle ta mycket längre tid och han vill inte vänta på en sådan, säger Greger Lundmark till Sportbladet.

Kvar till i maj

För Skellefteå blir Chad Hinz fängelsedom en ekonomisk smäll. Enligt planerna skulle han ha rest hem redan den 15 april, men nu dröjer det till början på maj innan Chad Hinz kan lämna Sverige.

150 000 i artistskatt

Det innebär att han inte längre går under så kallad "artistskatt".

- Troligtvis inte. 183 dagar är gränsen och den kommer han att överskrida nu, säger Skellefteås ordförande Pär Nordlund.

- 150 000 är i sammanhanget en ganska liten summa, men det handlar mer om principer. Varför ska vi betala för en kille som hålls kvar här av en myndighet? fortsätter Nordlund.

Skellefteå kommer att betala summan om skattemyndigheten kräver det.

- Det gör vi direkt och sedan startar vi en process för att kanske få fram ett prejudikat. säger Nordlund.

Chad Hinz döms även att betala försvarsadvokaten Greger Lundmark 5500 kronor, kostnaden för blodanalys samt obligatorisk avgift till brottsofferfonden.

Patrik Thornéus

Detta har hänt

27 mars. Chad Hinz är på väg hem från en fest hos lagkompisen Drake Berehowsky och kör av vägen. Polis tillkallas till platsen och det visar sig att kanadensaren har alkohol i blodet.

7 april. Chad Hinz kallas in till Skellefteås klubbdirektör Pea Israelsson, som ger kanadensaren sparken med omedelbar verkan.

9 april. Hinz försöker fly Sverige, men grips på Arlanda i Stockholm efter ett tips. Han häktas senare på sannolika skäl misstänkt för grovt rattfylleri.

18 april. Rättegången hålls i Skellefteå.

22 april. Rätten finner Chad Hinz skyldig till grovt rattfylleri och dömer honom till en månads fängelse.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet