Öberg i natt: Det var mål

Regelboken ger finaldomaren rätt

1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
Sportbladet träffade en knäckt och tagen Roger Öberg på Globe Hotel i natt - och först erkände han sitt misstag och trodde att han dömt bort segermålet. Men en närmare kontroll i regelboken ger Öberg rätt. Pucken studsade nämligen på två Färjestadsspelare efter att Vladimir Orszagh viftat med sin höga klubba - och då ska spelet fortsätta.
HOCKEY

Direkt efter slutsignalen bad domaren Roger Öberg om ursäkt för att han godkände ett felaktigt mål.

I natt hade han ångrat sig.

Regelboken ger honom rätt.

- Ja, ska man tolka den strikt är det mål. Ingen tvekan om den saken, säger han.

Domaren Roger Öberg hamnade i fokus efter den femte SM-finalen. Han godkände Mikael Johansson 5-4-mål i sudden death.

Efteråt kokade Globen. Färjestads tränare Gunnar Johansson var vansinnig, spelarna pratade om omspel och Öberg själv sa - efter att ha sett tv-bilderna - att han hade gjort sitt största misstag någonsin.

"Var pressad"

Målet föranleddes av en hög klubba från Dif-forwarden Vladimir Orszagh. Domaren såg inte den, utan godkände målet.

- Jag var pressad. Det stod en hord med folk runt om mig när TV4 visade mig bilderna och när jag såg hur Orszaghs klubba tog i pucken kunde jag inte annat än erkänna mitt misstag, säger Roger Öberg.

Han vandrade till Globe Hotel. Ledsen och besviken över att ha avgjort finalen.

Det trodde han tills i natt, då allt lugnat ner sig och han satte sig ner på hotellrummet för att pusta ut.

- Jag ältade situationen om och om igen. Sedan slog det mig plötsligt: efter att Orszags klubba rört i pucken gick den till Marko Jantunen, som bara viftade bort den, säger Öberg.

Han funderade några sekunder, plockade fram domarhandboken och slog upp den.

Den ger honom helt rätt.

- Ja, absolut. Skulle pucken ha gått till en djurgårdare hade det inte varit något snack om saken, men den gick till en motspelare, i det här fallet Jantunen och han upphäver den höga klubban, säger Öberg bestämt.

- Så ska man tolka reglerna strikt gjorde jag helt rätt.

Han säger dock att han, om han hade sett touchen, hade blåst för hög klubba.

- Ja, en sån gång tar man som domare den enklaste lösningen. I 99 fall av 100 blåser man, säger Öberg.

"Fel - men rätt"

Och fortsätter:

- Jag gjorde fel, men ändå rätt om du förstår vad jag menar? Reglerna ger mig rätt, men det som hänt är ändå tråkigt.

Så du känner dig bättre tillmods?

- Nej, det vet jag inte. Men eftersom alla var vansinniga på mig för att jag inte såg att pucken tog på en klubba, så måste jag också kunna försvara mig. Jag ska fatta beslut på några sekunder.

Ångrar du att du godkände målet?

- Nej, som domare gör man aldrig det"

Öberg har dömt färdigt för det här slutspelet.

- Jag ska nog inte visa mig i Karlstad på ett tag. Även om jag hade rätt så tror jag nog inte alla tycker det.

Paragrafen som visar att Djurgårdens mål var korrekt

Patrik Thornéus