Domarkåren ska värva elitspelare

Basen: Många skulle passa utmärkt för det här yrket

HOCKEY

I går dömde finländaren Hannu Henriksson matchen mellan Djurgården och Frölunda i Globen.

Han har 60 A-landskamper bakom sig för Finland.

Nu ska domarbasen Peter Andersson rekrytera spelare som domare även i Sverige.

FINNOMENAL Hannu Henriksson, med 60 A-kamper som spelare för Finland, ledde matchen i Globen på ett föredömligt sätt - och nu ska domarkåren ragga framtidens elitdomare bland de svenska spelarna.
Foto: MATS STRAND
FINNOMENAL Hannu Henriksson, med 60 A-kamper som spelare för Finland, ledde matchen i Globen på ett föredömligt sätt - och nu ska domarkåren ragga framtidens elitdomare bland de svenska spelarna.

- Det finns en brist på domare här i landet och jag jobbar med ett projekt att få spelare att sadla om. Många skulle passa utmärkt för jobbet, säger Peter Andersson till Sportbladet.

I Finland har man lyckats.

Tidigare VM-spelaren Hannu Henriksson är en av tre huvuddomare i den finska ligan som de senaste åren rekryterats direkt från elithockeyn.

- Jag spelade min sista säsong för tre år sedan, i Ilves. Förra året gjorde jag debut i FM-ligan och det har fungerat jättebra. Jag trivs som domare, säger Hannu Henriksson.

Han ingår i ett domarutbyte med Finland. Den här veckan ska Henriksson döma två matcher i Sverige, samtidigt som Christer Lärking gör detsamma i Finland.

- Samtidigt passar jag på att träffa Hannu och hans linjemän. Dom ska få förklara hur dom gör i Finland, hur domarorganisationen där lyckas få spelare att byta bana, säger Peter Andersson.

Av de svenska huvuddomarna är det bara Ulf Rådbjer, som har en spelarkarriär på elitnivå bakom sig.

- Jag tror gamla spelare har mycket att ge i det här yrket. En stor del har dom helt gratis, säger Peter Andersson.

Fick mycket beröm

Hannu Henriksson skötte sig utmärkt i Globen i går. Djurgårdens tränare Niklas Wikegård - som tidigare kritiserat den svenska domarkåren vid ett flertal tillfällen - öste beröm över finländaren efteråt.

- Han var jävligt bra helt enkelt. Tycker att han höll en jämn och bra nivå och sedan såg man att han hade spelat ishockey. Istället för att hela tiden visa ut spelare försökte han prata med grabbarna. Att han en bra kommunikation på isen är viktigt, säger Wikegård.

Peter Andersson:

- Det såg stabilt ut. Alla tre gjorde ett bra jobb, säger han.

Thomas Berglund och Magnus Wernblom som domare.

I framtiden kan det bli verklighet.

Vi 5-extra

Patrik Thornéus