Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Hockey / Sverige / SHL

Upp till bevis för Johan Ryno

Sjukampen - I dag: Rookien

Foto: Peter Wixtröm
GÖTEBORG

Han jagades av samtliga elitserieklubbar i våras.

Nu, efter en sommar fylld av ryggbesvär, är det upp till bevis för Johan Ryno.

– Nu är jag fulltränad efter skadorna, men det är svårt att säga hur mycket jag tappat, säger han.

En knapp vecka kvar till elitseriepremiären, i Göteborg är det en av sommarens sista (?) soliga dagar. Men av den 25-gradiga värmen utomhus får Johan Ryno ingenting. I stället sliter han hårt inne i Wallenstamshallen, Frölundas träningshall.

– Det blir bättre och bättre. Styrkan börjar komma tillbaka, säger han.

Draftad av svenskklubben Detroit, och i våras jagad av samtliga 12 elitserieklubbar. Johan Ryno valde till slut Frölunda – men fick problem direkt.

I slutet av april kom de första känningarna i ryggen. Johan Ryno hade drabbats av diskbråck, och den 8 juni tvingades han till slut till operation.

Ciao ciao till försäsongen, och i stället fick han ägna sommaren åt rehabiliteringsträning.

Ändå är förväntningarna skyhöga på honom.

– Svårt att säga om jag är ”årets rookie”, säsongen har ju inte ens börjat för mig.

Men du är Sveriges mest jagade talang på många år, nog måste du känna av pressen?

– Nej, det är mer ni i media och supportrarna som tänker på det. Det är klart att det är skillnad nu och för ett år sedan, men jakten på mig i våras var en positiv skillnad. Jag hoppas verkligen inte att det ska påverka mig negativt.

Endast 20 år gammal, men redan mogen som en person som spelat i elitserien i tio år.

– Det fungerar inte att åka runt och tänka på NHL eller hur många poäng jag ska göra. Då tappar jag bara fokus. Jag ska försöka spela så bra som möjligt, och hoppas få spela så mycket som möjligt. Fungerar det kommer det synas i poängligan. Och eventuellt i NHL. Jag är ju draftad av Detroit, och de har till och med den här säsongen på sig. Men jag kan ju inte göra något åt det, det är ju upp till dem om de vill ha mig.

Vad gjorde att du valde Frölunda till slut?

– Det var många olika saker. Det är ett bra lag, bra publik och Göteborg är en fin stad. Det kändes som det var rätt klubb att ta nästa steg i.

I slutändan stod det mellan fyra klubbar.

– Men jag hade aldrig någon ångest, det var bara kul att känna att många ville ha mig. Att jag valde Frölunda känns bara mer och mer rätt för varje dag som går.

Imponerade i fjol

I fjol gjorde han 34 matcher för Oskarshamn i den södra allsvenskan. 13 mål och tio assist från en då 19-åring imponerar. Liksom 38 poäng på 29 matcher för Kumla i division ett säsongen innan dess.

I Nordic Trophy har han fått spela samtliga matcher med Frölunda, trots att han alltså inte är fulltränad.

– Hittills har allt gått väldigt bra, men det kommer säkert komma motgångar den här säsongen också.

Att du inte fått någon ordentligt försäsong, ökar inte det risken för ytterligare skador?

– Det är klart att det alltid finns en risk, men det ska inte behöva ske. Jag hoppas inte det i alla fall.

Vad gör dig så bra?

– Oj, ständigt denna fråga. Jag har ett bra spelsinne. Det är väl nummer ett. Och så är jag stor och duktig på att hålla i pucken.

That’s it?

– Ja..., vi får väl se i år.

Hur går det för Frölunda den här säsongen?

– SM-guld är ju målsättningen. De två senaste säsongerna har det blivit guld och förlust i finalen. Då vore det ju korkat att ha någon annan målsättning än ett nytt guld.

Henrik Lundgren

Sportbladets ranking av nykomlingarna i elitserien

Mats Wennerholm

1 Johan Ryno, f, Frölunda

Stor press på årets mest uppskrivne rookie. Elitserieklubbarna slogs om Ryno, som gjorde succé i allsvenska Oskarshamn i fjol. Den storväxte (195 cm och 95 kilo) närkingen är en riktig power forward. Men kraven är höga redan från start.

2 Niklas Hjalmarsson, b, HV 71

Ordinarie redan i fjol, men eftersom han fortfarande är junior är han med i jakten på titeln ”Årets Rookie”.

En skridsko- och spelskicklig back, draftad för Chicago. Påminner lite om Niklas Kronwall och kan nå hur långt som helst.

3 Oscar Sundh, f, Timrå

Timrå valde att förlänga kontrakten med både Sundh och Björn Svensson, innan säsongen ens startat. Oscar Sundh spelade juniorhockey i Kanada förra vintern, en Almtunafostrad forward som även spelat bandy. Mycket stark skridskoåkare.

4 Patrik Hersley, b, Malmö

Här har Malmö fått fram en blivande storback. En 20-åring som var ordinarie redan i fjol och har en imponerande storlek med sina 191 cm och 95 kilo. Redan draftad av Los Angeles och allt pekar väl på att han är i NHL redan till nästa säsong.

5 Magnus Isaksson, f, Luleå

Släpptes fram av coachen Salvomir Lener redan i fjol och var med i samtliga 50 omgångar. Men född 1987 och fortfarande junior. Har storleken emot sig (177 cm), men kompenserar det med sin inställning och sitt fighterhjärta.

6 Jonas Junland, b, Linköping

En av många stora backtalanger som svensk hockey fått fram de senaste åren. Också en storväxt back (188 cm och 90 kilo), som är väldigt stark offensivt. Tuff konkurrens om backplatserna i LHC, men Junland är med och fightas.

7 Stefan Erkgärds, b, Färjestad

Det är svårt att hitta någon rookie i ett ålderstiget Färjestad. 22-årige Stefan Erkgärds debuterade i fjol, men spelade så få matcher att han fortfarande kan bli Årets Rookie. En defensiv back som reder ut de flesta situationer.

8 Andreas Engqvist, f, Djurgården

En 18-åring som utvecklats enormt på senare år. Påminner en hel del om en ung Mats Sundin. Är 190 lång, väger 89 kilo och är högerskytt. Fostrad i Spånga och en av dem som tog förortslaget till en sensationell final i pojk-SM.

9 Daniel Sondell, b, Skellefteå

De flesta spelare i Skellefteå är faktiskt inte kvalificerade för titeln Årets Rookie. Trots att laget är nykomling. Men Daniel Sondell är elitseriedebutant och en mycket talangfull back. Gjorde imponerande 27 poäng (11+16) i Allsvenskan i fjol.

10 Andreas Molinder, f, Modo

En Niklas Sundström-typ och faktiskt en av få juniorer i dagens Modo. Å andra sidan har laget flera förstaårsseniorer som inte längre kan vara med och slåss om titeln Årets Rookie. En smart tvåvägsspelare, men behöver några kilo till.

11 Richard Gynge, f, Brynäs

Jättelöfte som Leif Boork och Brynäs plockade från Hammarby, där han förra säsongen var juniorlagets klart lysande stjärna och också matchades i A-laget i allsvenskan. Ser dock ut att få svårt att ta en ordinarie tröja i elitserien redan i vinter – men på sikt kan det här bli en elitspelare av klass.

12 Lars Johansson, mv, Mora

Mora har köpt in två finländska målvakter, men nittonåringen Lars Johansson har fått stå fyra matcher på försäsongen, senast mot Färjestad igår. Han har varit sensationellt bra. Så bra att han kanske petar någon av finländarna.

Läs mer

Han är elitseriens bäste speluppläggare Sjukampen - del 3: spelgeniet

Han är elitseriens Einstein Sjukampen - del 2: bäste coachen

Han är den störste kämpen Sjukampen - del 1: största hjärtat

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet