”Ingen tränare sover gott”

Åtta av tolv elitserielag har redan haft kris

Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

Bara 19 omgångar är spelade – redan har elitserien haft åtta krislag.

Och värre blir det.

– Många lag har sina svackor framför sig, säger Roger Rönnberg – vars Luleå tagit sig ur den värsta krisen.

Kraven från publik och media ökar, tålamodet från klubbledningar blir mindre och mindre.

Elitserietränarna har det förmodligen tuffare än någonsin.

– Ingen spelare eller tränare sover gott efter en förlust, säger Roger Rönnberg till sportbladet.se.

Bra trend på slutet

Då kan man räkna ut att Rönnberg inte sov gott i början av säsongen då Luleå inledde med att förlora åtta av de nio första matcherna.

Röster höjdes för att tränarduon skulle få sparken. Men Roger Rönnberg och hans kollega Roger Kyrö fick fortsatt förtroende och lagom till landslagsuppehållet har Luleå hittat flytet och vunnit fyra av de fem senaste matcherna.

”Otroligt stöd”

– Elitserien är såpass jämn och lång att det är omöjligt att inte få en svacka under säsongen. Det gäller bara att göra den så kort som möjligt. Men vi hade oturen att få vår svacka direkt i början, säger Rönnberg.

– Fördelen med Luleå är att föreningen är jäkligt enad. Vi är en liten förening med familjär stämning och vi tränare har ett otroligt stöd från sportchef, klubbdirektör och styrelse. Det är en förutsättning för att man ska orka fortsätta jobba.

Hur vände ni trenden?

– Säsongen är lång och vi har sagt att vi ska kolla på tabellen i mars. Tills dess jobbar vi i en process att göra vårt lag till ett vinnande lag. Det gäller att våga lita på den idé man har.

Luleå tippades i botten inför säsongen och tar uppehåll som nia. För tippade topplaget Färjestad – två placeringar ovanför – är säsongen så här långt en rejäl missräkning.

”Träna mentala biten”

– Vi är missnöjda med säsongen hittills och spelet har hackat. Men vi jobbar på och vet att det vänder så småningom, säger veteranen Jörgen Jönsson.

I Timrå är man mitt i klubbens värsta kris på länge. Laget tar uppehåll som jumbo och tränaren Challe Berglund är pressad.

– Den här veckan får vi träna den mentala biten, säger Challe Berglund till Sundsvalls Tidning.

FAKTA

Lagen som har/har haft kris

Brynäs:

Det tippade bottenlaget inledde säsongen succéartat och toppade ett tag elitserien. Sedan insjuknade succétränaren Niklas Czarnecki i magsmärtor och med honom på sjukhuset rasade Brynäs som en sten. Men efter sex raka förluster lyckades laget besegra HV i sista matchen före landslagsuppehållet.

Djurgården:

Djurgården ser mer och mer ut som ett lag för kvalserien. Laget går till uppehåll som tia i tabellen – och med fem raka förluster i ryggen. Tränarparet Tomas Montén/Micke Johansson har en del att fundera på.

Frölunda:

Nye tränaren Ulf Dahlén fick en mardrömsstart med fyra raka förluster. Och efter storförlusten 1–8 mot Luleå fördes Dahlén i ambulans till sjukhus med hög och onormal puls och ojämn hjärtrytm. Laget har dock hämtat sig på slutet och har tre raka segrar.

Färjestad:

En sjundeplats i tabellen är inte gott nog för den kräsna Karlstadpubliken. Färjestad visar upp sitt sämsta publiksnitt på länge och i mötet med Linköping den 9 oktober dök bara 5 125 åskådare upp – sämsta siffran sedan Löfbergs Lila Arena byggdes 2001.

HV 71:

Regerande mästarna har haft en tung säsong och ligger på en blygsam åttondeplats, mycket beroende på skador, sjukdom och avstängningar. I senaste förlustmatchen mot Brynäs saknade laget nio (!) ordinarie spelare.

Luleå:

Norrlänningarna inledde uselt med att bara vinna en av de nio första matcherna och röstes höjdes att tränarduon Roger Rönnberg/Roger Kyrö skulle få sparken. Men nu har Luleå hittat flytet och vunnit fyra av de fem senaste matcherna.

Södertälje:

För Leif Strömbergs manskap var oktober månad svartare än för de flesta andra. Laget förlorade sex matcher i rad och jumboplatsen såg ut att vara abonnerad av SSK. Men nu har laget återhämtat sig smått mirakulöst och tar uppehåll med fyra förlustfria matcher på raken.

Timrå:

Timrå tar överraskande uppehåll som jumbo och tränaren Challe Berglund är pressad. I förlustmatchen mot Modo fick Challe tokspel efter att domaren Morgan Johansson flyttat ut en tekning i neutral zon. Enligt uppgifter skrek Challe ”dra åt helvete, jävla idiot”.