Här är nya superligan

Storklubbarnas mål – en europeisk liga

Sportbladet i går.
Sportbladet i går.
HOCKEY

En europeisk liga med tre olika konferenser.

Och där de nordiska lagen spelar i en Nordic Conference.

Sportbladet kan avslöja vad som är NT-utredningens slutgiltiga mål.

Här intill ser ni planerna för hur den europiska hockeykartan ska se ut inom ett par år. Håkan Loob svarade diplomatiskt på frågan om vad han hoppades skulle bli resultatet av den utredning han leder:

– Vi har inte något uppenbart spår. Förhoppningsvis finns det flera vägar att välja mellan när allt är klart, sa Loob i gårdagens Sportbladet.

Självständig liga

HV 71:s ordförande Hans-Göran Frick är betydligt mer konkret när han berättar om arbetsplanen för NT-utredningen.

– En Nordic Conference som i startskedet består av tio–tolv lag är vad vi ser framför oss.

Enligt Frick är planerna att Nordic Conference ska vara en självständig liga. Däremot ska det finnas ett nära samarbete med både ryska Eastern Conference och mellaneuropiska Central Conference. Samarbetet är både kommersiellt – med exempelvis gemensamma reklam- och tv-avtal – och sportsligt.

Konkurrera med NHL

Ett Europa med olika konferenser ligger helt i linje med ryska KHL:s långsiktiga plan. Från KHL:s sida har det öppet pratats om att expandera västerut. Enligt ligans ordförande, Vyacheslav Fetisov, är målet att inom fem år på fullt allvar konkurrera med NHL.

– Framtiden för rysk ishockey är inte isolering utan internationalisering, sa Fetisov nyligen.

Enligt vad Sportbladet erfar har KHL varit väldigt pådrivande i den utredning som NT-klubbarna ska slutföra under hösten.

Grundtanken är att de tre olika konferenserna ska ha ett visst matchutbyte mellan varandra, men att en klar majoritet av matcherna ska spelas mellan lag i respektive konferens.

– Det är en grundförutsättning, och något vi fem NT-klubbar är helt överens om. Huvuddelen av matcherna ska spelas mot lag i vårt närområde, säger Frick.

”En nordisk mästare”

Även slutspelet i Nordic Conference blir en helnordisk affär.

– Det går inte att överskatta betydelsen av att slutspelet spelas på hemmaplan och att det koras en nordisk mästare, säger Frick.

Totalsegraren ska enligt planerna sedan möta de övriga konferenssegrarna i en kamp om att titulera sig europeiska mästare. Hans-Göran Frick utesluter inte att Nordic Conference kan starta redan till säsongen 2010/11.

– Nej, det är absolut ett alternativ. Men det viktigaste är att vi känner att vi har en genomarbetad produkt.

Något som talar för ligastart 2011/12 är att de finska klubbarna i SM-liiga har ett gemensamt avtal som gäller till 2011.Däremot är det, enligt Frick, något mer osäkert när en Central Conference kan vara klar.

– Vi ligger kanske lite längre fram med våra planer. Samtidigt kan det hända saker snabbt även där.

FAKTA

Europe Hockey League (EHL)

Ska innehålla tre konferenser (Eastern Conference, Nordic Conference, Central Conference).

Eastern Conference

Medverkande lag: Ska i stora drag se ut som nuvarande KHL. Antal lag: cirka 24.

Slutspel: I utgångspunkt ska slutspelet i Eastern Conference se ut som det gör i nuvarande KHL där 16 lag går spelar play off.

Tänkbara lag: Majoriteten av de 24 lag som redan spelar i KHL.

Nordic Conference

Med lag från Sverige och Finland. Eventuellt också något lag från Danmark (Köpenhamn) och Norge (Oslo).

Antal lag: I startskedet 10–12 lag. Tanken är att antal lag successivt ska utökas de kommande åren och ligga runt 16 lag.

Antal matcher: Tanken är att lagen i Nordic Conference ska mötas fyra–fem gånger i grundserien, totalt mellan 50–60 matcher. Sedan ska lagen även ha ett mindre utbyte med lag från övriga konferenser.

Slutspel: Lagen i Nordic Conference spelar ett slutspel som i stora drag påminner om dagens elitserieslutspel. Slutsegraren kan titulera sig Nordiska Mästare och är även kvalificerad för Europafinal mot slutsegrarna i Eastern Conference och Central Europe Conference. Tänkbara lag: Färjestad, Frölunda, Djurgården, HV 71, Linköping, Malmö, IFK Helsingfors, TPS Åbo, Jokerit, Espoo Blues, Kärpät, Tappara, Vålerengen, Köpenhamn.

Central Conference

Medverkande lag: Lag från Centraleuropa. Länder som Tyskland, Schweiz, Österrike, Tjeckien, Slovakien.

Antal lag: I utgångspunkt 10–12 lag. Tanken är att antal lag ska utökas successivt de kommande åren och ligga runt 16 lag.

Slutspel: I utgångspunkt samma upplägg som i Nordic Conference. Spelar ett eget slutspel med mellan 8–12 lag där vinnande lag även är kvalificerat för Europafinal mot slutsegrarna i de två övriga konferenserna.

Tänkbara lag: Eisbären Berlin (Tyskland), Köln (Tyskland), Bern (Schweiz), ZSC Lions (Schweiz), Slavia Prag (Tjeckien), Sparta Prag (Tjeckien), Slovan Bratislava (Slovakien), HC Kosice (Slovakien), Red Bull Salzburg (Österrike), Vienna Capitals (Österrike).

Fotnot: Alla eventuella lag i ligan är preliminära.