Fem kandidater - de riskerar att sparkas

Hans Abrahamsson: Sju tränare sitter helt säkra

HOCKEY

Dags för säsongens obligatoriska fråga:

Vilken tränare får sparken först?

Här har ni mina fem kandidater.

Mattias Ekholm – elitseriens smartaste nyförvärv enligt Sportbladets Hans Abrahamsson.
Mattias Ekholm – elitseriens smartaste nyförvärv enligt Sportbladets Hans Abrahamsson.

Tio spelare har redan fått sparken.

Nu väntar vi bara på att den första tränaren ska tvingas lämna.

Eller får vi för första gången på 2000-talet uppleva en säsong fri från sparkningar?

Knappast, även om det inte är orealistiskt.

Sju tränare sitter helt säkra.

Hardy Nilsson, Kent Johansson, Tommy Samuelsson, Jan Karlsson, Hans Särkijärvi, Jonas Rönnqvist, Anders Forsberg kommer inte att få sparken.

Då återstår fem potentiella kandidater.

Timrå har ingen tradition av att sparka tränare. Riskerar laget kvalserien, eller än värre hamnar där, kan det definitivt bli ett trendbrott.

Brynäs tvekar inte

Timrås motsats är Modo som haft fem tränare de fyra senaste säsongerna. Men nu är Markus Näslund general manager och utan att känna Näslund känns han inte som en person som sparkar tränaren i första taget.

Brynäs har tidigare visat att de inte tvekar att offra en tränare om tabelläget är tillräckligt prekärt. Men nu krävs det en kvalserie, eller åtminstone hot om det, för att Brynäs ska agera.

Gemensamt för både Södertäljes och AIK:s klubbledningar är att kvalserien knappast kan komma som någon chock.

Popovic sitter farligt

En någorlunda nykter analys av spelartrupperna inför säsongen visade att de här var två lag i riskzonen.

Roger Melin har stundtals haft ett kroppsspråk och ordval som fått mig att fundera på om han verkligen kan tillföra AIK den energi som krävs.

Peter Popovic har ett skralt spelarmaterial men har inte lyckats skapa ett konsekvent och vägvinnande spel. Södertäljes rekrytering av superfloppen Jim Brithén fungerar nog fortfarande som ett avskräckande exempel.

Ändå känns Peter Popovic som den givna förstakandidaten att få lämna jobbet.

Men både Per-Erik Johnsson och Niklas Czarnecki gör nog säkrast i att hålla sig på behörigt avstånd från kvalseriestrecket.

FAKTA

Här är elitseriens 10 smartaste nyförvärv

1. Mattias Ekholm, b, Brynäs

Juniorlandslagsman och en stöttespelare i allsvenskan. Men att Ekholm skulle spela på den här nivån under sin debutsäsong i elitserien trodde nog ingen.

2. Viktor Fasth, mv, AIK

Många lag var ute efter målvakt, men det var inte direkt någon hysterisk jakt på Fasth. AIK slog till, och det visade sig vara ett lyckodrag.

3. Daniel Larsson, mv, HV 71

Inte direkt gratis, men här har HV fått bra valuta för pengarna. Har – så här långt – ersatt Stefan Liv på ett alldeles ypperligt sätt.

4. Josh Mac­Nevin, b, AIK

Elitserieanbuden haglade inte direkt runt den förre Växjöbacken. Hann bara med 13 matcher före fotledsbrottet, och MacNevins kreativa backspel har varit ruskigt saknad.

5. Kamil Piros, HV?71

Jag var ytterst tveksam till den här värvningen. Men så här långt har Piros varit en av serieledarens bästa forwards. Oerhört kreativ och spelintelligent.

6. Elias Fälth, b, Luleå

Var 29 år när han äntligen fick chansen i elitserien. Redan debuterat i landslaget och bara fyra backar har gjort fler poäng så här långt. Enda plumpen i protokollet: -8 är inget smickrande facit.

7. Mattias Sjögren, f, Färjestad

Inför säsongen pratades det om Wallin, Berglund och Frögren. Men frågan är om inte Sjögren varit Färjestads viktigaste nyförvärv hittills?

8. Sebastian ­Enterfeldt, f, Luleå

Fick ett tryout-kontrakt i höstas och har imponerat stort. Sportchef Bergström behöver knappast råna någon bank för att betala Gävlekillens lön.

9. Nicklas ­Danielsson, Modo

En spelare som Djurgården inte ville ha kvar. Danielsson valde att flytta norrut och har redan gjort fler poäng än under hela förra säsongen.

10. Andreas Molinder, f, Linköping

Platsade knappt i Modo men har fått ett lyft i Linköping. Lågbudget-värvningen har bäst plus/minus (+15) av samtliga spelare i elitserien.