Torkan som hotar serien

Rädslan att åka ur ger rekordfå mål: ”Vi dödar oss själva”

MÅLSNÅLAST Frölunda har med sina 103 mål på 44 matcher gjort minst mål i årets elitserie. Mats Ahdrian, klubbdirektör i Frölunda, menar att rädslan för att åka ur gör elitserien gör att det spelas en mer destruktiv hockey.
MÅLSNÅLAST Frölunda har med sina 103 mål på 44 matcher gjort minst mål i årets elitserie. Mats Ahdrian, klubbdirektör i Frölunda, menar att rädslan för att åka ur gör elitserien gör att det spelas en mer destruktiv hockey.Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Antalet mål i elitserien minskar för varje år.

Nu menar flera klubbledare att orsaken är den stora risken att åka ur och därmed gå miste om miljonbelopp.

– Vi dödar varandra och oss själva genom att tävla för att inte åka ur elitserien, säger Frölundas klubbdirektör Mats Ahdrian.

Mats Ahdrian.
Mats Ahdrian.Foto: PETER WIXTRÖM

Samtidigt som antalet mål minskar blir elitserieklubbarnas ekonomi allt sämre, mycket beroende på vikande publiksiffror och att lagen tvingas värva dyrt för att hänga kvar.

– Elitserien blöder mycket. Det är en allvarlig signal att så många klubbar har problem med sin likviditet. Men alternativet att åka ur är dyrare än att bränna av en massa miljoner på att hänga kvar, säger Mats Ahdrian.

I en rekordjämn serie har många klubbar kniven mot strupen i varje match eftersom konsekvensen av att åka ur är förödande.

Bra att vara destruktiv

Elitserieklubbarna får cirka 22 miljoner kronor i tv-stöd, vilket är 22 gånger så mycket som om man åker ner i allsvenskan.

– Det är bättre att vara destruktiv och ta så många poäng som möjligt än att försöka utmana systemet och släppa loss individerna. Tyvärr värderas människor i ishockeyn enbart på kortsiktiga resultat. Vi tar bort glädjen med idrotten genom att bara fokusera på det som är negativt, säger Mats Ahdrian.

– Många lag spelar väldigt tillknäppt eftersom det gäller så mycket. Man vågar inte öppna upp sig. Tråkigt när det egentligen är en show där man ska visa upp den bästa ishockeyn. Visst, det är spänning, men det är ingen härlig ishockey som bjuds, säger Djurgårdens sportchef Janne Järlefelt.

– Risken att åka ur har en hämmande effekt. Det blir defensivt eftersom matcherna gäller liv eller död, säger HV71:s klubbdirektör Peter Eklund.

Vill ha lugn och ro

Så vad är lösningen? Många inser problemet, men ingen verkar ha svaret.

– Jag gillar inte begreppet stängd liga, men enda sättet för att få ordning på det här är att skapa lite lugn och ro, att det blir en mjukare förhållning mellan elitserien och allsvenskan, säger Mats Ahdrian.

FAKTA

SÅ VILL SPORTCHEFERNA RÄDDA ELITSERIEN

Stefan Lindqvist, sportchef i Timrå:

– Det beror på. Men jag skulle gärna stänga elitserien, det är min personliga åsikt. Då kan man satsa i lugn och ro och man kan ge yngre killar chansen. Nu gäller det så mycket och det är många lag inblandade i bottenstriden.

Lars Bergström, sportchef i Luleå:

– Det är en bra fråga,. Jag tror att det finns utrymme för att man skulle kunna ha fler lag i elitserien, det är min personliga åsikt. Det låter också spännande med den här utvecklingstanken att man ska vidga mot Europa och komma åt en ny dimension, att komma åt en bättre marknad. Sen finns det fördelar med att stänga en serie men jag personligen är emot en stängning.

Lasse Johansson, sportchef i Skellefteå:

– Jag tycker att man ska utöka elitserien med två lag.

Johan Hemlin, sportchef i Linköping:

– Det har jag ingen uppfattning om. Men jag tror inte det är rätt metod att minska rinkarna, har hört från andra ligor där man har gjort det och då har det inte gett någon ­effekt. Sedan om man ska ha 12 eller 14 eller om man ska ha en europaligaliga lag kan man diskutera, men det krävs en mer grundlig genomgång.

Michael Sundlöv, sportchef i Brynäs:

– Vi vill utöka elitserien.

Fredrik Andersson, sportchef i Modo:

– Om man ska få en mer öppen hockey så måste vi nog stänga elitserien, alternativt utöka. Frågan är bara om man stänger ligan om publikintresset minskar? Men ett alternativ i framtiden skulle vara att spela fyra mot fyra hela tiden. Det kan ju hända mer under fem minuter i sudden nu än under 60 minuter ordinarie tid...

Kenta Johansson, tränare/sportchef i Frölunda:

– Jag har inte reflekterat så mycket över det, men har väl alltid tyckt att det kunde finnas plats för ett par lag till.

Håkan Loob, klubbdirektör i Färjestad:

– Varför inte alla tre? Samtidigt får vi inte tumma på kvalitén, så att vi hamnar i ett läge där lag sladdar i tabellen. Men viktigast är att skapa förutsättningar för Västeuropa att konkurrera ekonomiskt. Då tror jag man måste blicka ut i Europa.

Per Nygårds, sportchef i Södertälje:

– På något sätt tycker jag att man skulle utöka eller stänga så att inte risken att åka ur så stor. Det är bara att titta på oss nu. När vi möter till exempel AIK tror vi inte att nu ska vi ut och spela en jättenanfallshockey för att ta oss till slutspel, rädslan finns för kvalserien och kvalserien kan leda till att man riskerar hela föreningens existens.

Anders Gozzi, sportchef i AIK:

– Jag tycker att man kan utöka elitserien till minst 14 lag. Det finns lag, arenor och intresse för det. På lång sikt är det bra för svensk hockey.

Janne Järlefelt, sportchef i Djurgården:

– Det är en stor fråga som det är svårt att svara på, men jag tror inte att en utökning är lösningen. Men man borde ha en större tröghet i risken att åka ur.

Peter Eklund, klubbdirektör i HV 71:

– Det ena utesluter nog inte det andra, utan det är nog ett batteri av åtgärder. Rent sportsligt kom Brynäs med ett intressant inspel häromdagen med mindre rinkar.

Enkät: Björn Forsgren, Emil Karlsson, Nils-Petter Dufva, Johannes Hägglund och Mats Wennerholm.

SÅ MÅNGA MÅL HAR GJORTS I SNITT SENASTE SÄSONGERNA:

2010/11: 1389 mål på 263 matcher hittills = 5,28 mål/match.

2009/10: 5,40 mål/match.

2008/09: 5,40 mål/match.

2007/08: 5,41 mål/match.

2006/07: 5,57 mål/match.

2005/06: 5,21 mål/match.

2004/05: 5,66 mål/match.

2003/04: 5,37 mål/match.

2002/03: 5,50 mål/match.

2001/02: 5,76 mål/match.

2000/01: 5,98 mål/match.