Avtalet ger dubbla budskap – i vinter sätts det på prov

HOCKEY

Ett NHL-avtal skulle skapa tydliga regler var det tänkt. Men långt i från allt är glasklart.

Räkna med att det nya NHL-avtalet kommer att sättas på prov ett antal gånger i vinter.

Sportbladets Hans Abrahamsson.
Sportbladets Hans Abrahamsson.

Mängder av tidigare elitseriespelare har de senaste dagarna blivit nedskickade till AHL.

De allra flesta kommer att tillbringa säsongen där, några kommer att bli uppkallade till sina NHL-klubbar igen.

Lika säkert är att någon eller några av spelarna kommer att tröttna på situationen och försöka bryta kontraktet för att återvända till Europa.

Vad som gäller då råder det minst sagt delade meningar om.

Definitivt svar får vi nog inte förrän vi har ett konkret fall.

Två kontrakt

Så låt oss ta ett exempel. Vi kan kalla honom Mats Zuccarello.

Vad händer om New York Rangers inte anser att det finns plats för elitseriens poängkung och Zuccarello tröttnar på att harva runt i AHL?

Säg att han vill hem till elitserien igen och en annan klubb ­erbjuder honom ett treårskontrakt värt ­300 000 kronor i månaden.

Det är inte alls omöjligt att han hellre tjänar 300 000 kronor i månaden än de 65 000 i månaden som hans kontrakt i Modo är värt.

Och vad händer om en rysk storklubb vill ha Zuccarello i sitt lag?

Men så som Hockeyligans ordförande Peter Gudmundson och Ishockeyförbundets generalsekreterare Jörgen Lindgren tolkar avtalet, de är noga med att påpeka att de bara tolkar, är Zuccarello tvingad att återvända till det avtal som upphörde när han skrev på för New York Rangers.

Tolkar jag Gudmundson och Lindgren rätt har han två kontrakt. Ett aktivt och ett vilande. Tolkningen som Ishockeyförbundet och Hockeyligan gör tror jag inte skulle hålla om den drivs till sin spets i en arbetsdomstol. Jag har själv fått avtalet mellan svensk hockey och NHL uppläst för mig. När det gäller vilka skyldigheter en spelare med långtidskontrakt har är formuleringarna minst sagt luddiga. Å ena sidan står det att hans skyldigheter gentemot sitt tidigare avtal upphör när han skriver på ett NHL-kontrakt.

Dubbla budskap

Å andra sidan står det att spelaren ska återvända till den elitserieklubb han hade kontrakt med då han skrev på sitt NHL-avtal.

Snacka om dubbla budskap.

Ett annat exempel är Johan Fransson, som i somras skrev på ett fyraårskontrakt med Luleå.

Johan Fransson kan ju göra två kanonsäsonger i NHL för att sedan floppa totalt den tredje. Ska han då, om han väljer att flytta till elitserien, vara tvingad att återvända till Luleå till ett kontrakt med samma lön som han hade innan han hade gjort en enda NHL-match?