Attacken mot fansen

Ridderwall ger sitt stöd till Owuya: ”Jävligt respektlöst”

HOCKEY

Djurgårdens Mark Owuya, 21, svarade för en dundertavla – och buades ut.

Nu riktar målvaktskollegan Stefan Ridderwall, 22, skarp kritik mot sina egna fans.

– Att ropa efter andrakeepern är ett hån mot Owuya och jävligt respektlöst, säger Ridderwall.

Stefan Ridderwall, som missat tio matcher efter sviterna av en hjärnskakning, satt under torsdagens derby på läktaren och led med Mark Owuya, som svarade för en matchavgörande dundertavla.

– Det är sånt som händer, men inte får hända. Jäkligt olyckligt, säger Ridderwall som kunde höra hur Djurgårdens fans buade ut Owuya och skrek efter andremålvakten Tim Sandberg.

– Mark är mentalt stark, men du blir ju inte oberörd när 14 000 människor buar ut dig. Sedan är det extra tufft när ens egen klack går emot en. Klarar man inte att motståndarfansen vrålar är du på fel ställe, men det blir en annan grej när hemmasupportrarna också skriker.

”Viktigt att stötta”

Ridderwall ber nu om att Djurgårdens spelare och fans håller ihop.

– Fine, Mark gjorde ett misstag, men när alla vänder honom ryggen gör det inte honom och laget bättre. Jag förstår supportrarnas frustration, men det är viktigt att laget stöttar honom nu.

– Mark ska ha jäkligt mycket cred för att han stod 60 minuter. Har man inte stått i ett hockeymål vet man inte hur tufft det är när sånt här händer.

Ridderwall själv vaktade i går kassen för Djurgården J18 som besegrade J20 med 4-1 i en internmatch, men åker inte med till Skellefteå i kväll.

– Jag känner mig tillräckligt bra för att vara med. Men det är bara en match kvar innan uppehållet och då är det bättre att Mark och Tim får fortsätta.

Owuya kan petas

Nu återstår att se om Mark Owuya får fortsatt förtroende.

– Vi har inte bestämt än. Det kan bli så att Tim får chansen och att Mark får vila, men det bestämmer vi på matchdagen, säger assisterande tränaren Tomas Montén.

Ridderwall röstar dock för Mark Owuya:

– Tim har gjort det bra när han har stått och ska ha beröm, men det är en jävla skillnad att hoppa in och spela två perioder när laget vänder mot att stå när det blåser tufft. Mark blir inte en sämre målvakt av det här, utan kommer stärkas av det.

FAKTA

3 ANDRA SOM HÅNATS AV SIN EGEN PUBLIK

Gary Sundgren

I mars 1999, under EM-kvalmatchen mot Luxemburg, svarade den svenske vänsterbacken för några snedsparkar och buades ut av hemmapubliken på Nya Ullevi. Sverige vann med 2–0, men det var publikens hån av Sundgren som blev den stora snackisen.

David Beckham

I juli 2009 återvände engelsmannen till LA Galaxy efter en låneperiod till Milan. Galaxy-fansen anklagade honom för att sakna klubbkänsla och höll upp banderoller med texten ”du är falsk – åk hem”. Beckham gestikulerade mot fansen och fick 7 500 kronor i böter.

Paolo Maldini

När legendaren i maj 2009 gjorde sin 901:a och sista match för Milan – efter 24 år i klubben – skrek en grupp supportrar ”det finns bara en kapten” och höll upp en banderoll med Franco Baresis namn. Maldini svarade med att ge fingret åt fansen.