Måldomaren kritisk mot Hockeyligan

”De är inte beredda att betala”

HOCKEY

Hockeyligan lägger all skuld på video-måldomaren.

Men själv hävdar han att han aldrig såg bild-sekvensen som visade att pucken var inne.

– Om jag hade haft en bild där jag såg att det var mål, så är det väl klart som fan att jag inte hade sagt att det inte var mål, säger han.

Pucken var inne – och Skellefteå fick ändå målet felaktigt bortdömt i söndagens bortamatch mot AIK.
Pucken var inne – och Skellefteå fick ändå målet felaktigt bortdömt i söndagens bortamatch mot AIK.Foto: PIC-AGENCY

Det dröjde inte många timmar efter skandalen på Hovet förrän Hockeyligan skickade ut ett pressmeddelande om att det inte rörde sig om ett tekniskt fel, utan om ett mänskligt bedömningsfel.

– Vi har tittat på materialet och konstaterat att vi, utifrån de bilderna som finns i videorummet, kan se att det är mål. Jag vet inte varför han inte kunde se det, säger Hockeyligans vd Mikael Ahlström.

Lång domarkarriär

Videomåldomaren har lämnat sin post med omedelbar verkan.

– Gör man fel är det bara att kliva av. Jag kan leva med det, säger han.

Han inledde domarkarriären på 1970-talet och har bland annat dömt många matcher i division 1, i skymundan. Han vill helst lägga händelsen bakom sig och har utåt sett tagit på sig all skuld.

Men när Sportbladet börjar fråga mer om hur han kunde undgå att se att pucken var inne kryper det fram att han inte hade tillgång till de bilder som tv-tittarna såg.

Vill ha NHL-stilen

– Moment ett är att han skjuter, två är att han passerar målvakten, tre är att den går in i mål och fyra är att pucken går tillbaka. Men det jag fick upp gång på gång var bild ett, två och fyra. Bild tre – den helt avgörande bilden och som jag nu ser är solklart mål – fick jag aldrig se, säger mål-domaren som efterlyser fler kameror som filmar målet.

– I NHL har de kanske åtta kameror från olika vinklar. Men klubbarna i Sverige är inte beredda att betala. Köper man en Nissan Micra kan man inte åka runt och tro att man har betalat för en Porsche.

FAKTA

Sagt om det bortdömda målet

”Det är ändå proffsidrott vi håller på med. Då får det inte gå till så här, jag tycker det är pinsamt” (Skellefteås Joakim Lindström)

”Jag förstår inte varför det blir så mycket diskussioner efteråt. Det som är dömt är dömt” (AIK:s tränare Roger Melin)

”Det vore fel att garantera att det aldrig kan ske igen. Det är människor som jobbar med det här”. (Hockeyligans domarchef Mikael Ahlström).