Stängs av tre matcher efter tacklingen

HOCKEY

Anton Hedman, 24, sänkte Andreas Holmqvist, 29, med en armbågstackling.

Nu straffas Modos buse.

I dag kom beskedet från disciplinnämnden att han stängs av i tre matcher, vilket Modos sportchef Fredrik Andersson inte är nöjd med.

– Jag tror att de har påverkats av media, säger han.

Pang! Här sänker Hedman Dif-backen Holmqvist.
Foto: CANAL PLUS
Pang! Här sänker Hedman Dif-backen Holmqvist.

Anton Hedman, forward i Modo, buades ut kraftigt på Hovet i lördags (Djurgården–Modo 3–1).

Bröt näsbenet

Redan efter ett par minutes spel satte han in en armbågstackling på hemmabacken Andreas Holmqvist, som bröt näsbenet efter den våldsamma proppen.

– Jag var inte ute efter att skada honom och är ledsen för det som hände såklart. Ansvaret är mitt men det var inte meningen, sa Hedman. till Sportbladet dagen efter knocken.

– Jag är inte kär i honom direkt, kontrade Holmqvist skämtsamt.

Jämför med Halonen

I dag kom domen från disciplinnämnden.

Hedman stängs av i tre matcher för sin tackling och får 7 000 kronor i böter.

– Det var lite surt. Vi hade räknat, eller rättare sagt hoppats, på två matcher och hade tyckt att det hade varit en rättvis bedöming. eftersom Antti Halonen (Timrå) fick det för sin tackling mot HV, säger Modos sportchef Fredrik Andersson, som tror att alla skriverier kring Hedman har påverkat disciplinnämndens beslut:

– Det tror jag absolut. Alla är ju människor, och ju fler experter och uttalanden som kommer och florerar – då är det klart att det påverkar någonstans där inne. Det tror jag absolut.

”Ingen återfallsförbrytare”

Disciplinnämnden motiverar sitt beslut med att Hedman avsiktligt sätter in armbågen mot Holmqvist.

– Men de poängterar också, vilket jag tycker är bra, att han inte är någon återfallsförbrytare, vilket bland annat Leif Boork påstod i tv, säger Fredrik Andersson.

FAKTA

Disciplinnämndens motivering

Disciplinnämnden har granskat filmsekvenser från händelsen samt tagit del av domarens anmälan och ett yttrande från Anton Hedman. Av filmsekvenserna framgår att Anton Hedman utdelar en våldsam tackling mot Andreas Holmqvist som träffar med höger armbåge i Andreas Holmqvist ansikte. Anton Hedman har anfört att handlingen utgjorde en reflexmässig rörelse som träffade olyckligt. Enligt nämndens bedömning finns det mot bakgrund av de aktuella filmsekvenserna inget utrymme för att tacklingen var oavsiktlig. Sammantaget finner nämnden att Anton Hedman ska ådömas avstängning motsvarande totalt tre matcher (inklusive den automatiska avstängningen) samt böter motsvarande två matcher. Eftersom Anton Hedman inte har varit föremål för bestraffning hos Disciplinnämnden under denna eller föregående säsong, är det inte aktuellt att överväga en straffskärpning på grund av återfall.