”Rättsalarna kommer att fyllas av hockeyspelare”

Prejudikat kan få Ekman åtalad: ”Rättsalarna kan fyllas av hockeyspelare”

HOCKEY

För ett år sedan dömdes ishockeyspelaren Tobias Dahlström för misshandel efter ett slagsmål på isen.

Därmed satte Svea Hovrätt ett prejudikat som kan användas för att döma Nils Ekman och för att i framtiden ge hockeyspelare straff även utanför ishockeyn.

– Om polisen ska utreda våldet på rinkarna kommer rättssalarna att fyllas av hockeyspelare, säger Tobias Dahlström.

Foto: JIMMY WIXTRÖM

2007 dömdes hockeyspelaren Tobias Dahlström, Nora, för misshandel efter ett slagsmål i en division 3-match. Tingsrätten dömde Tobias till två månaders fängelse.

– Jag trodde först att det var ett skämt när jag kallades till polisförhör, säger Tobias Dahlström.

Men något skämt var det inte.

Fallet överklagades till Svea Hovrätt som slog fast misshandelsdomen men lindrade påföljden till villkorlig dom och 21 000 kronor i böter.

”Domen med i bilden”

Därmed blev Dahlström smått historisk som ett prejudikatfall som kan användas till framtida utredningar. Som den pågående utredningen mot Nils Ekman efter hans slashing på Jacob Silferberg.

– Hovrättsdomen mot Dahlström kommer att finnas med i bilden när jag tar ställning till om Ekmanfallet leder till åtal eller läggs ned, säger kammaråklagare Ulf Back.

”Är en kampsport”

Prejudikatet innebär att övergrepp på ishockeyrinken inte alltid slutar i utvisnsingsbåset. Om någon, i Nils Ekman-fallet en åskådare, gör en polisanmälan kan det även bli en civilrättslig påföljd.

En utveckling som oroar svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

– Idrotten kan naturligtvis inte stå över det civila rättsväsendet och det finns gränsdragningar som vi måste acceptera. Om en drabbad spelare gör polisanmälan är en sak – men börjar publiken anmäla känns det fel. Hockeyn är en kampsport och det vet spelarna, säger Englund.

Nils Ekman dömdes i hockeyförbundets disciplinnämnd till fem matchers avstängning och rekordhöga 80 000 kronor i böter.

– Jag tvivlar på att någon civil domstol utdömt lika högt bötesbelopp. Så jag tycker nog att vi inom hockeyn tar vårt ansvar, säger Christer Englund.

FAKTA

DE AKTIVA OCH VD:N ÖVERENS: OBEGRIPLIGT

Peter GudmundsSon, vd Hockeyligan

– Principiellt tycker jag att idrotten kan sköta sig själv. Sen om det är något extremt fall får man titta på det ur ett annat perspektiv, men sedan vad som är extremt och inte, det kan inte jag gå in på och dra gräns för. Men principiellt tycker jag att kan man ta hand om det här inom idrotten.

Emil Kåberg, Färjestads BK

– Jag förstår inte hur de kan resonera så. Jag vet inte om jag tänker konstigt, men hockeyn har ett eget regelsystem och då räcker det med att följa det.

– Att ta för en slashing på armen eller ett slagsmål, det är helt obegripligt. Det är ju bara att de tittar på video från elit­serien och allsvenskan, då skulle en massa åka dit.

– Så var ska det sluta? Ska de ge sig på boxningen också?

Andreas Jämtin, Linköping HC

– För mig är det helt horribelt att det blir domstolssak av det, de har ingenting med det att göra.

– Men vissa åklagare, jag förstår mig inte på deras yrke, de har tid med sådana här saker men inte andra saker som händer i vårt samhälle.

– Och det är ju inte första gången det händer i Gävle, det verkar finnas en hel drös där uppe. Jag vet inte om Brynäs måste flytta sin arena eller vad det är frågan om. Blir det fällande dom hoppas jag man river Gavlerinken och flyttar rinken precis utanför gränsen för uppenbarligen funkar det ju inte där.

Josef Boumedienne, Djurgårdens IF

– Det är märkligt, skulle det ske på gatan så är ju varenda tackling misshandel. Det är en fysisk sport vi håller på med.

– Lägger man krokben för någon i fotboll så är det misshandel, i speedway är det vårdslöshet i trafiken och det har då aldrig jag hört talats om. Nej, jag tycker alltihop är märkligt.

Joakim Lindström, Skellefteå AIK

– Jag vill helst inte kommentera enskilda fall men spontant känns det som saker en disciplinnämnd ska kunna klara av utan att blanda in annat. De kan ge böter eller avstängningar och det tror jag räcker.

– Vissa spelare ju tuffare än andra och då hamnar alltså de i riskzonen för att bli åtalade.

Sammanställning: Björn Forsgren