Seriens tyngsta spelarförluster

Sportbladets Emil Karlsson: ”Känns det inte ganska skönt att det går åt helvete för Modo?”

Jacob Markström, Mats Zuccarello Aasen, Peter Forsberg, Gustaf Wesslau, Linus Klasen, Magnus Pääjärvi, Josh MacNevin, Tony Mårtensson, Markus Näslund och Fredrik Pettersson.
Jacob Markström, Mats Zuccarello Aasen, Peter Forsberg, Gustaf Wesslau, Linus Klasen, Magnus Pääjärvi, Josh MacNevin, Tony Mårtensson, Markus Näslund och Fredrik Pettersson.
HOCKEY

Pengar styr. Klubbkänsla är snart ett minne blott. Spelarna väljer allt oftare den klubb som betalar bäst.

Känns det då inte ganska skönt att det går åt helvete för Modo...?

Innan alla i Örnsköldsvik med omnejd slänger iväg ett hatmejl i affekt ber jag om att få förklara vad jag menar.

Modo – SM-guldvinnare så sent som 2007 – firade jul som nästjumbo.

Men när jag den 14 december pratade med klubbens ordförande Göran Ericson lät han hur lugn som helst.

– Det är ingen panik. Vi kommer att värva oss ur krisen och få tillbaka våra skadade spelare, då är vi tillbaka på banan igen, sa han och någon timme senare damp det ned ett pressmeddelande om att Lubos Bartecko hade skrivit på.

Lagom till omstarten på annandagen hade Modo värvat ytterligare tre spelare av hög klass och gästande AIK – med nio spelare borta – skulle på pappret vara en enkel match.

Men ska det verkligen vara så enkelt? Vill vi ha det på detta viset?

Smaka på orden igen. ”Vi kommer att värva oss ur krisen”. Nej, jag vill inte att det ska vara så enkelt och nej, jag vill inte ha det på detta viset.

Därför log jag lite för mig själv när det vilt kämpande AIK lyckades forcera in kvitteringen med 32 sekunder kvar.

För att jag hatar Modo? För att jag älskar AIK?

Nej, för att jag älskar elitserien så som den är, med själ, hjärta och dramatik, där alla kan slå alla – oavsett plånbok.

Som ni ser i min topp tio-lista över tyngsta spelarförlusterna sett till betydelsen för sina lag har Modo med tre spelare. Lägg därtill Hannu Pikkarainen (som nu har återvänt) och ni förstår att tränaren Challe Berglund knappast kom till ett dukat bord.

Men hur länge till får han på sig nu när Modo så uttryckligt ska värva sig ur krisen?

Förra säsongen fick Miloslav Horava gå den 18 januari eftersom det enligt sportchefen Fredrik Andersson ”behövdes en förändring i båset”.

Då hade 40 omgångar avverkats och Modo låg nia.

Nu har 32 omgångar spelats och Modo ligger sist.

Modo har snart bytt ut allt; ordförande, vd, tränare, spelare. Blir sportchefen Fredrik Andersson näste man att lämna?

FAKTA

Tyngsta spelar- förlusterna för elitserielagen

1. Jacob Markström, mv, Brynäs

Elitseriens bäste målvakt räddade Brynäs förra säsongen, men försvann till Nordamerika. För Brynäs del inleddes en målvaktskarusell och laget har nu släppt in 26 mål mer än vid samma tidpunkt i fjol.

2. Mats Zuccarello Aasen, f, Modo

Trots att Modo gjorde en medioker säsong vann den unge norrmannen elitseriens poängliga med 64 poäng (23+41) på 55 matcher. Konsekvensen av att han stack till NHL förstår alla i Örnsköldsvik.

3. Peter Forsberg, f, Modo

”Foppa” svarade för 30 poäng på 23 matcher förra säsongen. Men inte bara det. Foppas aura satte skräck i motståndare, gav ytor och satte färg på hela elitserien.

4. Gustaf Wesslau, mv, Djurgården

Wesslau bar nästan fram sitt lag till ett SM-guld och var säkerheten själv. Ridderwall och Owuya har inte lyckats fylla Wesslaus kostym och sprider en osäkerhet.

5. Linus Klasen, f, Södertälje

”Problembarnet” gjordes till lagkapten, mognade och öste in 51 poäng (19+32) på lika många matcher. Den poängproduktionen saknas i dagens SSK.

6. Magnus Pääjärvi, f, Timrå

Supertalangen försvann till Edmonton och Timrå tappade inte bara ett vasst anfallsvapen utan även en orädd spelare som visade vägen med sin respektlöshet.

7. Josh MacNevin, b, AIK

Nyförvärvet från Växjö anslöt efter sex omgångar och blev genast AIK:s bäste back i konkurrens med Tärnström. Men 13 omgångar senare bröt han foten och oj vad han är saknad.

8. Tony Mårtensson, f, Linköping

LHC har gjort 25 mål färre än vid samma tidpunkt i fjol och poängkungens flykt till St. Petersburg är givetvis en stor orsak till det.

9. Markus Näslund, f, Modo

I skuggan av Foppa producerade Näslund 29 poäng (10+19) på lika många matcher. Nu är Näslund ny general manager. Han behövs bättre på isen.

10. Fredrik Pettersson, f, Frölunda

Slog igenom på allvar förra säsongen och stack till Nordamerika. Harvar nu i AHL och skulle definitivt behövas bättre i Frölunda, som har saknat Petterssons bössa.