Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Hockey / Sverige / SHL

Så kan SHL förändras redan denna säsong

  Tre mot tre   Utvisade får sitta kvar

Foto: BILDBYRÅN

SHL förbereder stora förändringar – redan under den här säsongen.

Enligt vad Sportbladet erfar finns långt gångna planer att spela tre mot tre i förlängningen. En annan het nyhet som kan genomföras är att utvisade spelare inte får komma in vid mål.

– Vi diskuterar kontinuerligt olika frågor som kan utveckla sporten, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Att regler förändras och justeras händer inför varje säsong. Däremot är det ytterst sällsynt att det händer mitt under säsong. Men nu diskuteras två radikala förändringar som enligt planerna ska genomföras redan i vinter.

Under landslagsuppehållet reste samtliga lags sportchefer till Chicago. En stor del av tiden användes till att diskutera hur SHL ska utvecklas, bli bättre och mer publikvänlig.

Stora förändringar är på gång i SHL. Nästa säsong utökas ligan till 14 lag och ett helt nytt system för nedflyttning införs. Men även ett flertal regeländringar diskuteras.

Utvisade får sitta kvar

En rad förslag togs fram under sportchefernas USA-resa.

Att gå tillbaka till de mindre ytterzonerna, spela renodlade back-to-back-matcher och att skjuta fram seriestarten med två veckor var några av sakerna som var uppe för diskussion.

Men två andra förslag är hetast just nu.

Och går allt i lås genomförs de redan mitt under den här säsongen. Det första är att spela med bara tre utespelare under förlängningen, i dag får lagen använda fyra utespelare. Förändring nummer två är att en utvisad spelare inte ska få komma in om motståndaren gör mål. Samma system som i dag gäller vid utvisningar på fem minuter.

Kan införas vid årsskiftet

Från SHL:s håll vill man inte bekräfta Sportbladets uppgifter.

– Vi diskuterar kontinuerligt olika frågor som kan utveckla sporten. De här två sakerna du nämner kan var exempel på saker som diskuterats i omgångar, säger ligans sportchef Johan Hemlin.

Men kan du bekräfta att det är förändringar som kan ske mitt under säsongen?

– Nej, jag kan inte säga så mycket mer just nu.

Både klubbdirektörer och lagkaptenerna i SHL-lagen har informerats om planerna. Någon gång vid årsskiftet hoppas SHL att åtminstone spel tre mot tre ska vara infört.

För vissa regeländringar krävs tillåtelse från Svenska Ishockeyförbundet. Men enligt Sportbladets uppgifter räknar SHL med att kunna genomföra den här typen av förändringar inom organisationen.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet