Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Hockey / Sverige / SHL

Så mycket betalar DIN SHL-klubb för skadade stjärnorna

Foto: Bildbyrån

Vad händer när en spelare blir skadad?

Hur mycket tvingas klubben betala, och förlorar spelaren en del av sin lön av att inte kunna vara på isen?

Sportbladet har gjort en djupdykning i SHL-försäkringarna och tagit reda på vad det innebär att ha spelare på skadelistan.

LÄS OCKSÅ PLUS Så mycket tjänar SHL-stjärnorna  

Intensiteten i hockeymatcherna blir allt högre och skadorna fler.

Det är knappast ovanligt att klubbarna har flera spelare på skadelistan samtidigt, och en skadad stjärna kan vara skillnaden mellan framgång och besvikelse.

Anton Rödin (Brynäs), Jesper Jensen (Rögle), Teemu Laine (HV 71) och Janne Pesonen (Skellefteå) är några av SHL:s större stjärnor som just nu är borta resten av säsongen på grund av skador och som klubbarna i vissa fall valt att ersätta.

Men då kostar det – för klubben.

Samtliga spelare i SHL – och numera även i hockeyallsvenskan – omfattas av ett kollektivavtal mellan Arbetsgivaralliansen och Unionen.

Berättigade full ersättning

För en ishockeyspelare fungerar det på samma sätt som vilken annan anställd som helst; att man anmäler frånvaro efter skada då en läkare gjort en diagnos av skadan och sedan sjukskriver individen beroende på vilken skada man har.

Ishockeypelare är berättigade full ersättning de första 14 dagarna vid arbetsskada enligt kollektivavtal, till skillnad från sjukdom som innebär en karensdag. Dag 15 kliver försäkringskassan in, dock bara upp till 22 500 kronor, men klubben fyller på till 90 procent av lönen som ett komplement till sjukpenningen.

– Det är ett komplicerat virrvarr om man inte sätter sig i lugn och ro och tar hjälp. Det krävs att spelarna tar ett eget ansvar, säger Erik Zachrisson, generalsekreterare på Sico, spelarnas intresseorganisation som utgör spelarfacket tillsammans med Unionen.

– Vissa spelare är mer intresserad än andra, men de har alltid en möjlighet att ringa och få hjälp vilket är viktigt, fortsätter han.

Men spelarna omfattas också av kompletterande försäkringar som inte innefattas i kollektivavtalet som klubbarna tecknar själva.

Försäkringar i det enskilda arbetsavtalet.

”Får försäkra sig själv”

Ett mörkertal finns bland vissa utländska stjärnor som i särskilda fall kan erbjudas ett så kallat ”nettokontrakt”, vilket innebär att spelaren är garanterat full lön oavsett vad som än händer.

– Det är Inte så jättevanligt inom SHL. Några stycken kanske har ett sådant kontrakt, kan jag tänka mig, säger Zachrisson och förklarar också att en så kallad ”artistspelare” – som har ett kontrakt som inte överstiger sex månader – inte innefattas i kollektivavtalet på samma sätt kring försäkringar.

Det förekommer även att utländska spelare skriver ett sign off- eller sign on-avtal där merparten av en eventuell lön betalas direkt till spelaren när den befinner sig i ett annat land.

Det innebär att klubbarna betalar en lägre månadslön som är det spelaren är försäkrad för under tiden spelaren är skadad om man har ett kontrakt som är längre än sex månader.

– Då har klubben ingen skyldighet att försäkra spelaren för något annat än den månadslön spelaren erhåller under sin anställning i Sverige och då gäller det för spelaren att försäkra sig själv. Man är bara försäkrad på de pengarna man har i lön som beskattas i Sverige, säger Zachrisson och berättar att tidigare Luleåstjärnan Cam Abbott hjälper de nordamerikanska importerna med de olika bitarna kring detta.

SHL:s vd, Jörgen Lindgren, är nöjd med hur kollektivavtalet har förhandlats fram.

– Det är ett jobb som har pågått och vi har haft en samsyn i de flesta frågor. Till att börja med är spelarna väldigt välförsäkrade, det ska finnas en trygghet för spelare, säger han.

Janne Pesonen Teemu Laine Anton Rödin Cam Abbott HV 71 SHL, Svenska hockeyligan
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet