”Kom som en chock”

Här vårdas Ekman efter stroken: ”Får blodförtunnande medicin”

HOCKEY

SÖDERTÄLJE. I söndags gjorde han säsongens kanske bästa match.

I går drabbades Nils Ekman av en stroke – och nu kan karriären vara över.

– Det går inte att säga om han kan spela igen, säger läkaren Bengt Gustavsson.

I söndags var Nils Ekman, som haft en väldigt tuff säsong, en av isens bästa spelare när Djurgården 5–1-besegrade Skellefteå. Ekman stod för ett mål och en assist och var efter matchen nöjd.

Men på måndagen förändrades allt. Ekman vaknade upp med huvudvärk, domningar i den vänstra halvan av kroppen, yrsel och balansstörningar.

Han förstod omedelbart att något inte stämde och färdades vid sjutiden på morgonen i ambulans till Danderyds sjukhus.

Han fördes sedan till neurologiska kliniken på Karolinska sjukhuset där man efter undersökningar,bland annat en skallröntgen, konstaterade att han drabbats av en stroke.

”Behöver lugn och ro”

Ekman fick därefter blodförtunnande medicin och ska nu vila den närmaste tiden. Så för Ekman, hans familj, Djurgården och alla andra är det nu bara att vänta och hoppas på det bästa.

– Egentligen är det så att man vårdar honom och ger honom den lugn och ro som han behöver. Hjärnan är som den är. Han får blodförtunnande medicin, men det viktigaste är att han och hans familj får den lugn och ro och den respekt de behöver. Han ska inte stressa, säger Djurgårdens läkare Bengt Gustavsson.

Vad som har utlöst Ekmans stroke är det ingen som vet.

Men vad som är känt är att Ekman har haft en väldigt tung säsong. Dels spelmässigt, där han inte alls har motsvarat förväntningarna. Dessutom har han varit sjuk mycket och gått igenom fyra penicillinkurer. Och till råga på allt fick han utstå mycket negativ publicitet efter sitt yxhugg mot Brynäs Jakob Silfverberg i en match tidigare i vinter.

Karriären kan vara slut

– Stress kan påverka. En infektion kan påverka. Kanske ärftliga faktorer kan påverka. Slag mot huvudet kan påverka, säger Bengt Gustavsson.

Vad som är helt klart är att det kommer att dröja innan Ekman kan spela ishockey igen, om han någonsin kan göra det.

– I första hand ska vi låta Nisse komma tillbaka till ett normalt liv, det är det första. Och det är det stora sannolikheter att han gör, som det ser ut i dag. Sen att spela ishockey, som kräver oerhört mycket mer, det går inte att säga i dagsläget, säger Bengt Gustavsson.

Ekman mår, efter omständigheterna, bra. Han har fortfarande domningar på vänstersidan av kroppen, problem med synen och vissa talstörningar.

FAKTA

DJURGÅRDSSTJÄRNANS TUNGA 2010

29 maj: Ekman skriver på ett treårskontrakt med Djurgården. Kommer närmast från St Petersburg och ses som en kanonvärvning för Djurgården.

Hösten: Har det väldigt tungt i Djurgården. Gör få mål och poäng och har svårt att få spelet att lossna. Har stora problem med sjukdomar och genomgår fyra penicillinkurer.

27 november: Ekman får ett hjärnsläpp och slår med ett yxhugg klubban i armen på Brynäs Jakob Silfverberg. Ekman får matchstraff och döms till fem matchers avstängning och 80 000 kronor i böter.

27 december: Ekman står för sin kanske bästa match för säsongen i 5–1-segern mot Skellefteå. Gör ett mål och en assist.

28 december: Vaknar med avdomnad vänstersida av kroppen, yrsel, talproblem och dålig balans. Åker med ambulans till sjukhus och det konstateras att han drabbats av en stroke.

ÖVER 30 000 FÅR STROKE – VARJE ÅR

Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning.

I Sverige får över 30 000 svenskar stroke.

Medelåldern på dem som får en stroke är 75 år. Cirka 20 procent av dem som får det är under 65 år.

Ekman ådrog sig en förändring i ett blodkärl, vilket i sin tur påverkat den neurologiska funktionen. Det innebär att han fått dåligt blodflöde upp till hjärnan. Beroende på vilken sorts stroke man får kan symptomen variera. Bland symptomen finns problem med synen, språkstörningar, förlamningar, nedsatt känsel, trötthet, yrsel, koncentrationssvårigheter och sämre hörsel.

Att behandla stroke är svårt. Nils Ekman får blodförtunnande medel. Förutom det är det vila som gäller.