Aftonbladet
Dagens namn: Sabina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Fortsätter slarvet får man inte spela”

Tuffare direktiv i Dif med Zabel som huvudtränare

Foto: STEFAN JERREVÅNG

För andra gången på åtta månader har Tony Zabel befordrats till huvudtränare för Djurgården.

Första gången slutade i fiasko.

Nu har han härdats och kommer ställa tuffa krav på laget.

– Gör man misstag på isen kommer det bli konsekvenser, säger 41-åringen som har huvudansvaret att föra Djurgården tillbaka till elitserien.

09.00 i går morse.

Tony Zabel var inkallad till möte på Hovet.

Förutom Charles Berglund var ordförande Kaarel Lehiste närvarande.

Och ordern till Zabel var tydlig: ta över Djurgården.

– Jag hann inte ens ringa till familjen och rådfråga.

Men Zabel var snabb att anta utmaningen, trots den historik han har i klubben. Han tog ju över Djurgården när klubbledningen sparkade Hardy Nilsson i vintras, ett tränarbyte som slutade med att Djurgården hamnade i kvalserien.

– Första veckan var mycket speciell. Jag var inte riktigt van med den press och den mediebevakning som var runt Djurgården, säger Tony Zabel.

Och det syntes tydligt på Zabel att han var pressad i våras. Han såg mer och mer skygg ut och såg tagen ut av uppståndelsen.

– Det ska inte ha satt några spår och kanske är den erfarenheten nyttig att ha med sig i det läge som jag nu är i, säger Zabel och funderar lite.

Måste vinna i snitt två av tre

Han har just avslutat första träningspasset med Djurgården i Hovet och han ser mer van ut än vid förra gången när han tog över som headcoach. Han svarar tuffare på journalisternas frågor och ger ett avspänt intryck.

– Det som skedde i våras stärkte mig som person och som tränare, det är jag säker på. Det är även skillnad från då och nu. Då hade jag bara några matcher på mig, nu är det en lång serie framför oss.

Han vet att läget för Djurgården är känsligt, utsatt och näst intill obarmhärtigt. För att Djurgården ska ta sig direkt till kvalserien, topp tre i allsvenskan, måste laget vinna i snitt två av tre matcher under de kommande fyra månaderna.

– Vi har som målsättning att gå till elitserien och att sätta oss i en sådan situation där vi kan ha allt i egna händer. Den är inte förändrad. Om det sedan handlar om att vi hamnar topp sju eller topp tre i serien spelar ingen roll.

Han har analyserat vad som gått fel hittills och det kommer bli en tuffare kravbild på spelarna. Zabel nämner inte orda "bänka", men allt han pratar om ger skenet av det.

”Varit för många budskap”

– Gör jag misstag som tränare så blir jag av med mitt jobb. Det måste finnas krav på spelarna också. Gör spelarna misstag på träningarna så kommer de göra samma sak på matcherna. Spelarna måste sluta spela naivt och gör de misstag måste det bli konsekvenser av det. Antingen måste vi utbilda spelarna mer. Eller om misstagen fortgår så får man inte spela något mer.

Djurgårdens nya ledning kommer att bestå av Charles Berglund som sportchef, Tony Zabel som huvudtränare och Mats Bäcklin som assisterande tränare. Tydliga roller där Berglund inte kommer att ha göra med matchmomenten.

– Vi har kommit fram till att det har varit för många budskap, ingen hade befälet. Nu har vi styrt upp laget och jag kommer vara tydlig vad som ska göras på isen. Det tror jag kommer fungera bra.

Zabel avrundar intervjun, ser fortfarande samlad ut. Han vet vad som väntar i morgon eftermiddag.

8094 personer kommer kräva tre poäng mot Leksand.

En till förlust och trycket ökar.

Pressen ökar.

Och då finns ingen till livlina för Djurgården att använda.

Detta klipp finns inte längre på aftonbladet.se, men prova gärna Aftonbladet TV.

Här är DIF:s nya tränare

Tomas Ros träffar Tony Zabel

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet