Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Slutspel – då låser de in sig

Det blir svårt att ta sig in i Färjestads omklädningsrum i slutspelet.   Det blir svårt att ta sig in i Färjestads omklädningsrum i slutspelet. Foto: JIMMY WIXTRÖM

Nu isolerar sig elitserielagen.

Spelarna stänger in sig i omklädningsrummet och skador mörkas – allt för att få bästa möjliga förutsättningar i de tuffa matchserierna.

– Det blir mer hemlighetsmakerier nu, säger Färjestads tränare Tommy Samuelsson.

Färjestad stänger dörrarna till omklädningsrummet: ”Det blir mer hemlighetsmakeri nu”, säger Tommy Samuelsson.   Färjestad stänger dörrarna till omklädningsrummet: ”Det blir mer hemlighetsmakeri nu”, säger Tommy Samuelsson. Foto: SCANPIX

En vanlig serielunkdag är det inga problem att som journalist vandra in i Luleås omklädningsrum efter träning, ta en kaffe med spelarna och fråga hur det går med Janne Niinimaas knä eller varför Topi Jaakola klev av lördagens match mot Frölunda.

Nu är det andra tider.

Slutspelet gör att laget tar till alla medel för att minska störningsmoment och vid alla träningar är omklädningsrummet stängt för media.

– Nu är det slutspel och då vill vi inte ha folk där inne, säger Luleås tränare Jonas Rönnqvist och pekar mot omklädningsrummet.

– Vi vill ha laget samlat och inte att det ska vara en massa folk, just av smittorisker, sjukdomar och grejer, det är allt mellan himmel och jord.

Vill inte släppa uppgifter

Först var det tänkt att Luleå skulle stänga omklädningsrummet helt även vid matcher, men efter påtryckningar från media meddelade man under gårdagskvällen att det är öppet efter matcherna – men bara i 15 minuter.

Även Färjestad drar åt snaran genom att stänga omklädningsrummet till slutspelet.

På skadefronten är det locket på. Klubbarna berättar inte vad för typ av skador spelarna drabbats av och mörkar eventuella småskavanker.

– Det är självklart att man inte vill offentliggöra alla skador. Har man en öm punkt så kan ju vem som helst enkelt utnyttja det. Det är inget konstigt med det i och med att man möter samma lag i flera matcher, varannan dag.

”Lärt sig från NHL”

HV71:s läkare Lars-Göran Hassel bekräftar att även de kommer minska kommunikationen.

– Det blir lätt upphaussat med skadorna och då kan det vara bättre att man inte säga så mycket utan man låter spelaren återhämta sig ro, sen får man ta det efterhand, säger Hassel.

Linköpings assisterande tränare Magnus Hävelid:

– Nu är det ”upper body” och ”lower body” som gäller. Man har väl lärt sig från NHL, det har säkert kommit lite därifrån. Det är bara onödigt att, om någon skulle ha lite ont i en axel, berätta det utåt. Det tjänar man inget på.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

Om Aftonbladet