Därför tvingades han bort från Frölunda

Norberg i natt: Jag ger upp för att ge lugn och ro

HOCKEY

Kent Norberg valde att säga upp sig.

Sportbladet kan avslöja spelet bakom hans avgång.

Sportsligt fiasko, stenhård kritik från supportrar och sponsorer samt missnöje i spelartruppen blev Norbergs fall.

– Jag hatar att ge upp och känner att jag har förrått mig själv. Men jag gör det för att få lugn och ro i Frölunda, säger Kent Norberg i natt till Sportbladet.

”Har förrått mig själv” Kent Norberg ville inte ge upp, men nu lämnar han posten som general manager i Frölunda med omedelbar verkan. ”Det har varit ren hetsjakt på många i Frölunda”, säger han.
”Har förrått mig själv” Kent Norberg ville inte ge upp, men nu lämnar han posten som general manager i Frölunda med omedelbar verkan. ”Det har varit ren hetsjakt på många i Frölunda”, säger han.Foto: Thomas JOhansson

Krisen är total i Frölunda efter förlust i bottenmötet med Södertälje.

Den hårdsatsande storklubben ligger nu sist i tabellen.

Samtidigt kunde Sportbladet avslöja att Frölundas general manager Kent Norberg sagt upp sig med omedelbar verkan.

Spelarna, som var helt ovetande om beslutet, fick beskedet i omklädningsrummet efter matchen av tränaren Kent Johansson.

Norberg bestämde sig redan i onsdags.

SAIK-match avgjorde

– Förlusten mot Skellefteå blev den slutgiltiga spiken i kistan. Jag låg vaken hela natten mellan tisdag och onsdag och när det blev morgon hade jag bestämt mig, säger Norberg.

– Tankarna fanns där även tidigare under hösten, men så vann vi två matcher under uppehållet och då kändes det bättre. Men efter spelet vi visade upp mot Skellefteå gick luften ur mig.

Har det förekommit påtryckningar från klubbledningen om att du ska sluta?

– Nej, men de försökte inte övertala mig att stanna. Jag har känt att jag har haft deras stöd hela vägen.

De sportsliga resultaten är den främsta orsaken till att Norberg avgår. Även det massiva trycket utifrån har bidragit. Via namninsamlingar och upprop har supportrar krävt att klubbens general manager måste bort.

– Det har varit en ren hetsjakt på många personer i ledande ställning i Frölunda, säger Norberg.

Har du fått motta några hot?

– Nej, det har aldrig förekommit några hot.

Intern kritik

Men enligt vad Sportbladet erfar har missnöjet inte enbart kommit från personer utanför föreningen.

Även internt har det funnits kritik.

Kent Norbergs impulsiva och stundtals högljudda ledarstil har inte varit speciellt populär i spelargruppen.

Problemen var som störst under de två första säsongerna då Ulf Dahlén var huvudtränare. Sedan Kent Johansson tog över har Norberg hållit en lägre profil när det gäller kontakten med spelarna i omklädningsrummet.

– Alla har sina åsikter, så är det alltid. Vi spelare snackar mest med tränarna. I år har vi inte sett så mycket av ”Nubben”, så jag kan inte säga att det varit störande, säger forwarden Tomi Kallio.

Har det varit ett krav från er att han inte ska synas så mycket i omklädningsrummet?

– Det får du fråga någon annan om. Jag vet bara att han inte har varit där nere (i omklädningsrummet) så mycket nu.

”Tål inget i Sverige”

Kent Norberg känner inte att han gått för hårt fram med spelarna.

– De två första åren var jag kanske nere i omklädningsrummet och skällde vid två tillfällen. Det har inte varit speciellt mycket av den varan, snarare för lite. Det där är lite märkligt. Spelar du i Ryssland tål du det mesta. Likadant i Nordamerika.

Men spelar du i Sverige tål du ingenting, säger han.

FAKTA

Faktorerna som fick Norberg att lämna Frölunda:

Misslyckade värvningar

Frölunda har tillsammans med HV 71 den dyraste spelartruppen. Under sina två och ett halvt år som general manager har Norberg i princip kunnat plocka de spelare han ville ha. Ändå ligger laget just nu sist i elitserien.

Blev symbolen för fiaskot

Under de två första säsongerna var det tränaren Ulf Dahlén som fick ta den största delen av kritiken. Laget var bra, men Dahlén fick inte ut det, menade kritikerna. När Dahlén sparkades och de sportsliga resultaten blev ännu sämre riktades missnöjet i huvudsak mot Norberg. Under hösten har han varit symbolen för det sportsliga fiaskot.

Spelarnas missnöje

Framför allt under de två första säsongerna fanns det en konflikt mellan spelartruppen, i huvudsak de äldre spelarna, och Norberg. Många av spelarna var missnöjda med att Norberg under matcher kunde storma in i omklädningsrummet och skälla ut spelargruppen. Spelarna ska även ha blivit uppkallade på Norbergs kontor och fått veta att de måste prestera bättre annars skulle de få sparken.

Kulturskillnader

Norberg handplockades från Timrå. En lite klubb på en liten ort, i jämförelse med Frölunda och Göteborg. Att helt plötsligt vara ytterst sportsligt ansvarig för en storklubb med i princip obegränsade ekonomiska resurser blev en allt för stor omställning för Norberg, som inte lyckades upprepa det lagbygge han ansvarade för i Timrå.

...och det här händer i klubben nu:

All makt hos Kent Johansson

Frölunda kommer inte att omedelbart ersätta Norberg. I stället kommer det ytterst sportsliga ansvaret att vara hos tränaren Kent Johansson. Det blir Johansson som bestämmer om spelare ska sparkas eller nya spelare ska värvas. Klubbdirektör Mats Ahdrian blir den som Johansson kommer att framföra sina önskemål till.

Styrelsemöte

I december kommer Frölunda att ha styrelsemöte. Då kommer bland annat frågan om hur den sportsliga organisationen att diskuteras. Frågan om en ny sportchef/general manager ska tillsättas står på dagordningen. Även de ekonomiska ramarna till nästa säsong kommer att diskuteras.

Bantar nästa säsong

Redan nu står det klart att spelarbudgeten kommer att bantas rejält. Enligt Mats Ahdrian kommer en kraftig anpassning av kostnaderna i förhållande till intäkterna att göras. Frölunda kommer med största sannolikhet inte att förlänga de kontrakt som går ut och även utnyttja de optioner som säger att det går att bryta vissa spelares kontrakt.