Aftonbladet
Dagens namn: Georg, Göran
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.
Startsidan / Sportbladet / Hockey / Sverige / SHL / HV71

Liv hedras i Jönköping

Foto: KAI REHN, PETER WIXTRÖM

På tisdagen kommer Stefan Livs tröja att förevigas i Kinnarps Arena. Före matchen mot Timrå ska den förolyckade målvaktens nummer ett hissas till taket.

– Det är något som jag vet att Stefan ville, säger HV 71-kaptenen och vännen Johan Davidsson till TT.

Den tragiska flygolyckan chockade en hel ishockeyvärld. Det har nu gått fyra månader sedan ryska Lokomotiv Jaroslav, med Stefan Liv ombord, kraschade utanför staden Jaroslav.

I samband med elitseriepremiären i höstas, en vecka efter olyckan, hyllades den före detta HV 71-spelaren på elitseriearenorna. På tisdagskvällen ska han hedras på nytt i Jönköping då hans tröja ska hissas till taket i Kinnarps Arena. Beslutet att föreviga Livs nummer togs direkt efter dödsbudet.

– Det var självklart. Någon mer förtjänt av att få sin tröja hissad än Stefan, med de sportsliga meriterna han har, finns inte. Jag har sagt det förut: Stefan är en HV 71-ikon, säger ordföranden Hans-Göran Frick.

Symbol för klubben

Med tre SM-guld och närmare 400 matcher blev Stefan Liv en symbol för HV 71. Hans personlighet gjorde honom till en symbol för hela staden.

– Han har betytt oerhört mycket. En målvakt som ville och kunde vinna matcher åt vilket lag som helst. Samtidigt en fantastisk kompis och lagkamrat, säger Hans-Göran Frick.

TT: Har den bilden förstärkts efter att man sett reaktionerna runt om i landet?

– Ja, det tror jag. Vi som kände honom har haft den bilden hela tiden, men Sverige, hockey-Sverige, har delvis fått en annan bild.

Ceremonin kommer att starta en halvtimme före nedsläpp. Tanken är att Livs anhöriga ska finnas med på isen. Trion Per Gustafsson, Fredrik Stillman och Stefan Örnskog, som fått sina tröjor förevigade i HV 71, kommer att utföra hissningen.

"Känns jättebra"

Nära vännen Johan Davidsson ser fram emot hyllningen:

– Det är känslor och minnen som sveper förbi, men det känns jättebra att Stefans tröja ska hissas upp. Det är något som jag vet att Stefan ville. Det är bara synd att inte han själv får möjlighet att vara med.

Supporterklubben planerar ett stort tifo. När fansen samlade in pengar i samband med matchen mot Frölunda gav det en rekordsumma.

– Det är fint att se att så många är berörda fortfarande. Den här gången fokuserar tifot på hans prestationer som idrottsman, berättar Linda Brevitz, ordförande i North Bank Supporters.

Kalle Karlsson/TT
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet

Populära bildspel via Shootitlive