Slog av klubban – och kvitterade

Stor ilska i HV71 efter kontroversiella målet

1 av 4
HOCKEY

Powerplay för HV71 och läge att utöka ledningen.

Då, i inledningen av den tredje perioden, slog Niklas Hävelid av Jason Krogs klubba, Lee Goren kontrade in 4–4 – och Linköping tog matchen till förlängning.

Efter tre raka mål i mellanakten hade Linköping en 4–3-ledning inför slutperioden.

Då fick de också chansen att inleda i powerplay och öka på överläget.

Men Jason Krog fick sin klubba avslagen av Niklas Hävelid, pucken studsade ut ur Linköpingszonen och Lee Goren fick fritt fram längs högerkanten.

Kanandensarens skott var kliniskt och plötsligt hade LHC kvitterat till 4–4 – i numerärt underläge.

HV71-spelarna rasade mot domarduon, som även fick utstå en kraftig visselorkan från hemmapubliken.

Ville ha utvisning

Anledningen: Hävelid borde ha visats ut för slashing, enligt Jönköpingsklubben.

– Slår man av klubban ska man visas ut för slashing, det finns en automatik i den regeln, sa C Mores kommentator Lasse Granqvist.

Senare, efter att ha fått nya uppgifter, tog han tillbaka påståendet:

– Så här står det i regelboken: ”Ett lätt slag på puckförarens klubba ska inte betraktas som slashing om det är begränsat till att träffa klubban och det enda syftet är att ta pucken.” Det är alltså hårdheten i slaget som avgör, inte om klubben går av, så Linköpings 4–4-mål var korrekt.

Målet blev också det sista under ordinarie tid och tog matchen till förlängning – där Linköping avgjorde efter ett nytt kontroversiellt domslut.