Luleå går bakom ryggen på Raffl

Lars Bergström: ”Han kan inte fortsätta såhär”

HOCKEY

Luleå vill göra sig av med österrikaren Thomas Raffl, 24.

Sportbladet kan avslöja att Luleå – bakom ryggen på landslagsforwarden – förhandlar med andra elitserieklubbar.

– Vi har förhört oss med några andra klubbar, det är riktigt, säger Luleås sportchef Lars Bergström.

FÖRD BAKOM LJUSET Luleå har bakom ryggen på Thomas Raffl undersökt möjligheten att dumpa honom till någon annan klubb. ”Sånt är livet för en professionell idrottsman”, säger han själv.
FÖRD BAKOM LJUSET Luleå har bakom ryggen på Thomas Raffl undersökt möjligheten att dumpa honom till någon annan klubb. ”Sånt är livet för en professionell idrottsman”, säger han själv.Foto: SCANPIX

Efter en hel del skadeproblem i inledningen av förra säsongen svarade Thomas Raffl för en fullt godkänd debutsäsong i elitserien.

Men sedan Jonas Rönnqvist tog över som tränare har Raffl kommit allt längre i från en ordinarie plats.

Den österrikiske landslagsforwarden har bara snittat runt fem minuters istid i höstens succélag Luleå. Stundtals har han varit helt utanför laget.

Och den senaste tiden har Luleå undersökt möjligheterna att dumpa Raffl.

”Kan inte fortsätta”

– Han har haft jobbigt med att få speltid hos oss och då är det bara logiskt att vi funderar på att hitta en lösning. Han kan inte fortsätta att spela så här lite, det skulle inte kännas bra, säger Lars Bergström.

Raffl själv är helt ovetande om att han bjuds ut till andra klubbar.

– Jag har inte hört någonting. Men är det så är det bara att acceptera. Sånt är livet för en professionell idrottsman. Jag kan bara träna hårt och fokusera på att vara redo, säger han.

Lars Bergström bekräftar att kontakterna med andra klubbar skett över spelarens huvud.

– Vi har inte fört några diskussioner med Thomas personligen, bara med hans agent, säger Bergström.

”Inget mot hans vilja”

Enligt vad Sportbladet erfar är Frölunda och Södertälje två av klubbarna som blivit kontaktad angående Raffl.

– Jag pratade med Stefan Jonsson (Södertäljes klubbdirektör) om Raffl, men då hade de precis gjort klart med (Mathias) Månsson, säger Bergström.

Luleå vill att någon annan klubb tar över Raffls kontrakt, alternativt att han hyrs ut under en kortare tid.

– Jag vill poängtera att vi inte gör någonting mot Raffls vilja. En förutsättning är att han samtycker.

Vill ni göra er av med Raffl för att skapa utrymme för en ny spelare?

– Nej, inte direkt. Baktanken är inte att vi ska fylla på med något nytt, säger Bergström.

FAKTA

DE HÄR RISKERAR ATT FÅ LÄMNA DIN KLUBB

AIK

Christopher Heino-Linberg

Meriterade NHL-målvakten Vesa Toskala togs in på korttidskontrakt. Blir han kvar har skadedrabbade Heino-Lindberg gjort sitt.

BRYNÄS

Björn Bjurling

Målvakten blev överflödig när Thomas Greiss anlände. Nu letar Brynäs bara efter en lämplig klubb som kan ta över Bjurlings kontrakt.

DJURGÅRDEN

Christian Eklund

Istiden krymper och stundtals har Eklund varit helt utanför laget. Knappast en optimal situation vare sig för klubben eller den 33-årige forwarden.

FRÖLUNDA

Ville Mäntymaa

Enligt vad Sporbladet erfar är det redan klart att finländaren tvingas lämna Frölunda. Det enda som återstår är att hitta ny klubb. Ryska Kazan ryktas ha visat intresse.

FÄRJESTAD

Marius Holtet

Jobbar och sliter, men en poäng på 19 matcher och sparsamt med istid är knappast hållbart för den norske landslagsforwarden. Eller för Färjestad.

HV 71

Johan Björk

Har haft det jobbigt i HV 71 och har svårt att ta en ordinarie plats. Chanserna lär inte öka nu när stjärnbacken Mikko Luoma är spelklar.

LINKÖPING

Ingen solklar

Ingen solklar kandidat, det ska sägas. Spelare som Andreas Molinder och Erik Lindhagen har puttats neråt i hierarkin nu när tjeckerna Hlinka och Hlavac anslutit.

LULEÅ

Thomas Raffl

Den österrikiske landslagsforwarden har bara snittat runt fem minuters istid i höstens succélag Luleå. Stundtals har han varit helt utanför laget.

MODO

Charlie Cook

Modo jagar en ny back. Hittar de rätt nordamerikan lär Cook sitta löst. Amerikanen har inte rosat marknaden på slutet och har stundtals varit bänkad.

SKELLEFTEÅ

Christian Söderström

Skellefteå tvekar inte att skicka spelare som inte levererar. Söderström kan bli näste man att få känna på Lasse Johansson hårda nypor.

SÖDERTÄLJE

Pekka Saarenheimo

Värvades för att fylla luckan efter långtidsskadade Petri Pakaslahti. Så blev det inte. Finländaren har gjort tre poäng så här långt och varit en gigantisk flopp.

TIMRÅ

Björn Svensson

Forwarden har rasat i kedjehierarkin och vill bort från Medelpad. Timrå vill släppa Svensson. Nu återstår bara för Svensson att hitta rätt klubb.