Aftonbladet
Dagens namn: Simon, Simone
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Bröt sviten – tack vare 17-åringen

Ibland svänger det fort.

Först blev Filip Gustafsson SHL:s yngste målvakt genom tiderna, sedan såg han till att bryta Luleås förlustsvit.

Nu jagas 17-åringen också av en drös NHL-klubbar.

– Det här kommer jag minnas i resten av mitt liv, säger jättetalangen efter 2–1-segern mot Örebro.

Med båda ordinarie målvakterna borta fick Filip Gustafsson – som blev SHL:s yngste målvakt genom tiderna mot HV 71 i lördags – ny chans mellan stolparna i Luleås bortamatch mot Örebro.

Och, till synes, inte särskilt brydd av lagets pressade tabelläge kastades han in i hetluften, blev matchhjälte och såg till att Luleå bröt sin tre matcher långa förlustsvit.

– Det här känns otroligt bra. Det här är något jag jobbat för hela tiden, att få vinna SHL-match. Det kommer jag minnas i resten av mitt liv, säger 17-åringen, som tidigare endast växlat en utfyllnadsroll på Luleås träningar.

Rekordungt par

Tillsammans med juniorkollegan Oscar Masiello, 18, som var backup mot Örebro, och tillsammans bildade de ett – för klubben – rekordungt målvaktspar.

– Eftersom Lassinantti var skadad och ”Danne” (Daniel Larsson) var sjuk så hade jag bara tur att få visa upp mig nu. SHL är inget jag gått och väntat på, direkt.

Luleå vände 0–1 till 2–1 i Behrn Arena efter två identiska mål – returer i spel fem mot fyra – och i slutet pallade unge Gustafsson trycket när Örebro forcerade för en kvitteringspuck.

NHL-klubbar på kö

Hockeykarriären har svängt fort för målvakten som beskrivs som en av Sveriges absolut största talanger.

Han har gjort succé i Luleås juniorlag, i U18-landslaget och när han nu vaktat två SHL-matcher redan som 17-åring står NHL-klubbarna på kö för att tinga honom i sommarens draft.

– Folk från NHL ringer och vill träffa mig. Jag har redan träffat en del klubbar, berättar Gustafsson, som också hyllas av sin tränare Joakim Fagervall.

– En fantastisk målvakt. Vi har vetat att han skulle in och leverera, men vi visste bara inte när, sade han i C More-intervjun efter 2–1-segern mot Örebro.

Örebro HK Luleå HF
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet