Aftonbladet
Dagens namn: Vega
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.
Startsidan / Sportbladet / Hockey / Sverige / SHL / Modo

Från hyllad hjälte – till iskall & petad

Modos petade målvakt: ”Jag är bättre än någonsin”

För två säsonger sedan: Hyllad när Växjö tog sig till elitserien.

Nu: Petad i Modo.

För Sportbladet berättar målvakten Oscar Alsenfelt, 25, om sin mardrömssäsong.

– Jag har varit med om tunga tider förr, men aldrig att det inte vänder.

I april 2011 var läget annorlunda. Oscar Alsenfelt förde Växjö till elitserien genom storspel i kvalserien, där han kunde skryta med 95,42 i räddningsprocent.

Men väl i elitserien värvade Växjö Färjestads förre guldmålvakt Martin Gerber och Alsenfelt fick vakta båsdörren.

– Jag är ändå nöjd med förra säsongen. Jag fick stå i 18 matcher och gjorde 17 av dem bra. Jag kände även att jag utvecklades och fick lära mig mycket av Gerber.

Inför den här säsongen värvades Oscar Alsenfelt till Modo och fick tampas med Bernhard Starkbaum om förstaspaden.

”Kommer knappt ihåg...”

Efter att ha delat på ansvaret under försäsongen fick Oscar Alsenfelt chansen i premiären mot Skellefteå den 13 september – men det slutade på värsta sätt.

Efter en period – och fyra insläppta mål på nio skott – byttes Alsenfelt ut. När han två matcher senare fick chansen på nytt släppte han in sju mål när Modo tappade 6–3 till 6–7 mot Frölunda.

– Jag kommer knappt ihåg det, det är så längesen att jag har lagt det bakom mig. Det började snett och sedan har det blivit en ond spiral. Jag har ansträngt mig och försökt bevisa för mycket varje gång, säger Alsenfelt.

”Starkare och snabbare”

När Modo tar emot HV71 i morgon blir sjätte matchen i rad som Alsenfelt inte spelar. För andra matchen i rad är han inte ens på bänken. Linus Ullmark, 19, är i stället back up till Starkbaum.

– Det har inte blivit som jag hade tänkt mig. Visst, jag har varit med om tunga tider förr, men aldrig att det inte vänder. Men jag väntar fortfarande och är övertygad om att det ska vända, säger Alsenfelt.

Totalt har han spelat åtta matcher med blygsamma 86,83 i räddningsprocent.

– Jag är en bättre målvakt nu än vad jag någonsin har varit, både fysiskt och mentalt. Jag är snabbare och starkare och räddar puckarna bra på träning, men i slutändan handlar det om att vara bra när det gäller och vinna matcher.

Hur tar du att du inte ens platsar på bänken?

– Jag tar det bra. Jag är medveten om vad jag måste göra. Jag måste vara bäst på träningarna, gå på först och av sist, träna mest. Det är upp till mig att bevisa för tränarstaben att jag ska vara med.

”Upp till Uffe”

Vill du vara kvar i Modo eller har du planer på att söka dig någon annanstans?

– Jag har bara ett mål, det är att slå mig in i laget igen och visa vad jag kan. Men jag har en dialog med Markus Näslund, Ulf Samuelsson och målvaktstränaren Maciej Szwoch och det handlar bara om att ta en dag i dag. Jag får ta beslut efter vad som kan ta mig tillbaka in i laget, det kan kanske innebära att jag tar en match någon annanstans. Men vi får se.

Vad har Ulf Samuelsson sagt till dig?

– Han tar ut dem som han tror har bäst chans att uppnå resultat. Men det beslutet får stå för honom. Alla förstår att jag inte tycker att jag borde vara utanför laget, men det är upp till Uffe att ta ut sitt lag. Jag kan bara kämpa vidare.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet

Populära bildspel via Shootitlive