”På väg att etablera sig bland de stora”

Experterna tippar elitseriens sluttabell

Foto: scanpix
HOCKEY

Vilken elitserieklubb har så starkt självförtroende att de anställer en ­totalt okänd tränare?

Handen upp alla som för tre år ­sedan hade svarat Skellefteå.

Efter två raka semifinaler är Skellefteå på väg att etablera sig bland de stora.

Sportbladets Hans Abrahamsson.
Sportbladets Hans Abrahamsson.

Klubben som tidigare skakade sönder varje gång de hade möjlighet att gå upp i elitserien har de senaste åren byggt upp ett självförtroende och en självkänsla som definitivt håller toppklass i elitserien.

Hur stark den är i realiteten visar sig i vinter.

För att anställa en, för de flesta, totalt okänd tränare i elitserien är inte att välja den enkla vägen.

Skellefteå har under hela resan, från skakigt allsvenskt lag till toppklubb i elitserien, valt att satsa på äldre, rutinerade, svenska tränare. Och de har verkligen lyckats med sina tränarval.

”Varningsklockor slår”

Nu har man satsat på Anders Forsberg. En ung, okänd tränare som öppet går ut och säger att han ska spela en offensiv hockey.

Alla varningsklockor borde verkligen slå med full kraft.

Vad Forsbergs gladhockey är värd i praktiken kommer definitivt att visa sig.

Men att han, i sin roll som talangscout, varit starkt drivande till att Ottawa draftat både Erik Karlsson och André Petersson och även bytt till sig David Rundblad är en tydlig fingervisning om vilken typ av hockey han förespråkar.

Sitter säkert

Risken att Anders Forsberg får sparken ser jag som ytterst liten.

Då ska han hamna på total kollisionskurs med den sportsliga ledningen.

För ett eventuellt missnöje från spelartrupp eller bland supportrar kommer inte att få klubbledningen att agera.

Forsberg är handplockad av Skellefteå för att vara den sportsliga ledningens förlängda arm.

Många klubbar anställer en tränare och låter sedan honom bestämma hur laget ska spela.

Skellefteå har gjort tvärtom.

De hade sin bild klar över hur de ville att laget ska agera. Därefter anställde de en tränare som accepterar och förhoppningsvis förfinar den spelidén.

Anders Forsberg har inte anställts av Skellefteå för att köra sitt eget race.

Så länge han håller sig till de direktiv som finns nedskrivna sitter han säkert.

FAKTA

Vi ställer Skellefteå mot väggen

Sportbladet: Skellefteås klubbledning anställde dig för att de ville ha en tränare de kunde styra!

Anders Forsberg, tränare, svarar: Nej, det tror jag definitivt inte. De var väldigt pålästa och visste verkligen vad de ville ha. De tog en tränare som gillar offensiv hockey med mycket puck­innehav. För övrigt går nog inte jag att styra.

Sportbladet: Du vill spela en offensivare ­ishockey. Det är ju den starka defensiven som tagit Skellefteå till två raka semifinaler!

Anders svarar: Ja, det är en sanning, det har varit en fantastiskt bra defensiv. Och den ska vi försöka behålla, även om vi kanske i­nte lyckas fullt ut. Tanken är att vi ska ­försöka högre och kunna föra fler matcher.

Sportbladet: Två år i rad har Skellefteå varit helt slutkört i semifinalen. Lyckas ni ta er dit även den här säsongen blir det samma visa igen!

Anders svarar: Nej, det tror jag inte. Det där har mycket att ­göra med målsättning, vad man går in och siktar på. Skellefteå har tagit så stora steg sedan de gick upp, så efter att ha vunnit kvartsfinalen var man nästan nöjd. Min känsla i slutspelet förra säsongen var att Skellefteå mer var ett spöke för sig själv.

Sportbladet: Er bredd är det inget fel på, men det krävs betydligt spetsigare trupp om man ska vara med och slåss om ett SM-guld!

Anders svarar: Vi har tillräckligt med rutinerade spelare som är bra. Kan vi få de unga att ta ett steg till har vi en trupp som är tillräckligt bra. Men om inte de yngre tar steget blir det problem, vi har ­räknat in en viss utveckling där.

Sportbladet: Fyra olika lagkaptener på fem år. Det saknas en naturlig ledare i Skellefteås ­omklädningsrum!

Anders svarar: Det är snarare så att det finns väldigt många ledare. En solid grupp med få utskiftningar där det är många som aspirerar på ­titeln som lagkapten.