Bortdömt mål för Skellefteå mot AIK – igen

Canal Plus-experterna sågade domarna felaktigt

HOCKEY

Skellefteås Jimmie Ericssons mål mot AIK dömdes bort för hög klubba.

Fel tyckte Canal Plus-experterna Leif Boork och Petter Rönnquist som hänvisade till att klubban var under axelhöjd.

Men det är ribbhöjden som gäller.

”Inget mål kan göras när en anfallande spelare träffar pucken med sin klubba över målribbans höjd.”, säger regelboken.

Det blev kaos senast AIK och Skellefteå spelade match.

Huvuddomaren Sören Persson dömde bort ett mål för Skellefteå efter videogranskning. Efter att ha sett tv-bilder stod det klart att beslutet var felaktigt.

Följderna av detta blev att måldomaren som hjälpt till vid videogranskningen fick sparken.

– Vi är ganska hårda i de här sammanhangen, sade Hockeyligans sportchef Tommy Töpel.

För hög klubba

När lagen möttes återigen på lördagen inleddes matchen i liknande scener.

Jimmie Ericsson satte pucken bakom AIK-målvakten Viktor Fast men det blev videogranskning. Efter långt överläggande beslutade domarna att att det var en hög klubba och målet dömdes bort.

Den här gången såg det dock korrekt ut enligt de första tv-bilderna.

Borde blivit mål?

När Canal Plus gjort tydligare bilder tycker experterna dock att det borde ha varit mål då klubban är under axelhöjd.

– Enligt min uppfattning är det ett korrekt mål, säger Canal Plus-experten Leif Boork.

– Jag tror att de har alldeles för dålig teknik när sitter i de här rummen, säger Petter Rönnquist.

Huvuddomaren dömde mål först ville Skellefteås Jimmie Ericsson poängtera.

– Det är 50/50, det hade varit roligt om domaren hade fattat sitt eget beslut, säger Ericsson till Canal plus.

Så här säger regelboken:

”Om en spelare spelar pucken med hög klubba i den neutrala zonen eller i försvarszonen skall nedsläpp ske på den närmaste tekningspunkten i felande lags försvarszon.

Inget mål kan göras när en anfallande spelare träffar pucken med sin klubba över målribbans höjd. Avgörande faktor är om pucken träffar en del av klubban som är över ribbans höjd och som sedan styr in pucken i mål.”

Efter den andra perioden bad Canal Plus-studion om ursäkt för misstolkningen av regelverket.