Hotas av sparken

SSK-keepern fast för rattfylla: ”Känner oss svikna”

HOCKEY

Riku Helenius, 22, var på väg till träning när han åkte fast för rattfylla.

Nu riskerar målvakten att sparkas från Södertälje.

– Vi känner oss fruktansvärt svikna, säger klubbdirektör Stefan Jonsson.

Riku Helenius skulle bli Södertäljes givna målvaktsetta den här säsongen, men har konkurrerats ut av Pontus Sjögren under hösten. Nu kommer nästa tunga slag.
Riku Helenius skulle bli Södertäljes givna målvaktsetta den här säsongen, men har konkurrerats ut av Pontus Sjögren under hösten. Nu kommer nästa tunga slag.Foto: BILDBYRÅN

Det var när Riku Helenius i går förmiddag var på väg till träning i Axa Center som han stoppades av polis.

Finländaren var onykter och fick följa med till polisstationen där utandnings- provet visade att han hade 0,3 promille alkohol i blodet.

Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille.

I stället för att träna med övriga laget gick Riku Helenius in på Stefan Jonssons kontor.

– Han behövde inte säga så mycket. Jag såg direkt på honom att något väldigt, väldigt allvarligt hade hänt, berättar Jonsson.

Hade lagmiddag

Kvällen före hade Södertäljes ledare och spelare med respektive spelat bowling och sedan ätit en middag.

Middagen avslutades vid 22-tiden på kvällen.

Enligt Jonsson betonades det i anslutning till middagen att det var träning på torsdag morgon.

– Vi har en policy när det gäller alkohol som vi har varit väldigt tydliga med. Det kommer definitivt inte som någon överraskning för Riku, säger Jonsson.

Festade vidare

Men Helenius och två lagkamrater valde ändå att fortsätta festandet.

Enligt Sportbladets uppgifter åkte de vidare till Stockholm.

Södertälje är träningsledigt i dag och i morgon. Helenius har efter rattfyllan valt att åka hem till Finland. Om han är tillbaka på söndag, när laget samlas igen, vill inte Stefan Jonsson svara på.

– Det är två sidor av myntet. Vi känner oss fruktansvärt svikna och Riku har uppträtt fullständigt oacceptabelt. Samtidigt har vi en anställd som är helt knäckt. Det här är en personlig tragedi för honom och han är en spillra just nu.

Riskerar han att få lämna laget?

– Innan vi har diskuterat klart vill jag inte säga någonting om vilka konsekvenser det här får.

FAKTA

Tre andra fylleskandaler i elitserien

12 april 2008

Bara dagar före en landslagsturnering hamnar en berusad Dick Axelsson i ordväxling med två poliser i Stockholm. Den dåvarande Djurgårdsforwarden ska enligt polisrapporten ha skrikit att han ”hatar snut-jävlar”. Axelsson fick spendera natten i fyllecell.

21 juni 2008

På midsommarnatten larmas polisen om att någon kör runt misstänkt berusad i Östhammar. Polisen hittar dåvarande Djurgårdsforwarden Fredrik Bremberg sovande vid ratten. Blodprovet visar 1,69 promille alkohol i blodet. Bremberg får böta 49 000 kronor.

6 november 2010

Efter matchen mot AIK har Timrå en lagfest. Timrås finska stjärnor Timo Pärssinen och Mikko Jokela omhändertas senare av polis och sätts i fyllecell. Båda är kraftigt berusade. Jokela får sitta fyra timmar i fyllecellen, och Pärssinen fem och en halv.