Aftonbladet
Dagens namn: Vega
Årets bästa sajt. Årets nyhetssajt. Årets Dagstidning digitalt.

Öman backar från ägandet i Växjö

Växjö bygger om: ”Vi har aggressiva planer”

Anders Öman.   Anders Öman. Foto: Scanpix

Både VD och stor aktieägare i Växjö Lakers elitverksamhet. Anders Öman innehar en unik maktposition i svensk elithockey.

Men nu avslöjar Växjös starke man för Sportbladet hur han och ordföranden Michael Marchal planerar att backa från ägandet i en helt ny organisationsstruktur.

– Vår ambition har alltid varit att ta oss ur det här ägandet så fort vi fixat ekonomi för det – och det har vi nu, säger han.

För drygt fyra år sen var Växjö Lakers på väg att gå i konkurs. Men i sista stund klev kända Växjöföretagarna och Lakers-profilerna Anders Öman (via Anders Öman Holding) och Michael Marchal in med de pengar som krävdes för att rädda föreningens verksamhet.

51% ägs av klubben

Lösningen innebar inte bara fortsatt elitverksamhet utan också att de två investerarna fick en unik maktposition i svensk hockey. Växjö Lakers är tillsammans med AIK enda elitserieförening där a-lagsverksamheten drivs i aktiebolagsform. Men när AIK ägs till 89 procent av moderföreningen och sedan 720 ytterligare aktieägare har Växjö Lakers HC bara knapp majoritet med sina 51 procent.

Resten äger Anders Öman och Michael Marchal som dessutom är VD respektive styrelseordförande för hela koncernen. Men det finns inga problem med den här stora makten menar Anders Öman.

– Det får inga konsekvenser över huvud taget. Jag har aldrig tagit ut några pengar ur verksamheten. Sen vi satte in pengarna har det gått väldigt bra sportsligt men ekonomiskt har vi inte sett röken av något, säger han.

Men trots att klubben växer så det knakar under nuvarande ägarform är det förändring på gång, avslöjar Anders Öman.

– Både Micke och jag ska minska ägandet så snart det är läge. Vi håller faktiskt på med det arbetet och nu under våren kommer vi förändra ägarstrukturen i klubben.

– Vi ska bredda ägandet helt enkelt, säger han.

Hemlighetsfull

Ett inriktningsbeslut är redan taget från styrelsens sida för att undersöka möjligheterna till en helt ny organisation men fram till det att beslutet är definitivt är Öman hemlighetsfull.

– Vi kommer jobba med en helt ny affärsplan som ingen annan klubb i Sverige har i dag. Det jag kan säga att vi har ganska aggressiva planer för framtiden.

Om du backar från ditt ägande vid en sådan här omorganisation, betyder det också en stor vinst för dig?

– Det har jag ingen aning om. Det tror jag inte. Idrott är speciellt, alla pengar går tillbaka till representationslaget, säger Anders Öman.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet

Populära bildspel via Shootitlive