Stängs av i sju matcher

”Det är en otroligt korkad och idiotisk tackling”

HOCKEY

Växjös Josh Hennessy körde över LHC:s Sebastian Karlsson vid blålinjen.

Nu stängs han av.

Forwarden stängs av i sju matcher, varav två matcher omvandlas till böter på 40 000 kronor.

Det var i måndags, i andra perioden, som Josh Hennessy, 31, sänkte Sebastian Karlsson, 29, med en våldsam tackling mot huvudet.

– Det är en otroligt korkad och idiotisk tackling, sa experten Petter Rönnqvist i C More.

– Det är fult, det hör inte hemma här. Vi ska inte dela ut tacklingar på det där sättet, sa Lakers coach Sam Hallam till C More.

Böter på 40 000

Hennessy fick fem minuter plus game för satsningen – som efteråt uppdaterades till match penalty och minst en matchs avstängning.

Han spelar alltså inte i kväll i SM-kvart nummer fyra i Växjö, och straffas nu ytterligare.

I dag beslutade disciplinnämnden att Josh Hennessy stängs av i sju matcher, varav två omvandlas till böter på totalt 40 000 kronor.

Hennessy missar därmed hela kvartsfinalserien och även en eventuell första semifinalmatch.

Växjö–Linköping spelas 19.00 i kväll och sänds direkt i Cmore Sport.

FAKTA

Så skriver disciplinnämnden

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Josh Hennessey samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: I slutet av andra perioden delade Josh Hennessey ut en tackling snett från sidan som tog i huvudet på motspelaren. Josh Hennessey tilldelades match penalty för checking to the head. Den tacklade spelaren blev skadad och behövde sys men återkom senare i spel.

Josh Hennessey har uppgett i huvudsak följande. Han kom hem i backposition och försökte sätta en tackling i bröstet på motspelaren. Han kom helt enkelt fel. Det var inte hans avsikt att tacklingen skulle ta i huvudet. Han är glad att motspelaren kunde återvända i spel.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Härigenom är det klarlagt att Josh Hennessey utdelade en tackling mot huvudet på motspelaren. Tacklingen har lett till att motspelaren behövde sys och alltså blev skadad. Det rör sig alltså om en tackling mot huvudet som regelmässigt leder till avstängning. När det gäller avstängningens längd beaktar nämnden, i försvårande riktning, att tacklingen utdelades från blindside. Motståndaren hade därmed inte någon möjlighet att skydda sig och skaderisken ökade väsentligt. Vidare anser nämnden att kraften i tacklingen var relativt hög. Sammantaget anser nämnden att tacklingen är så pass vårdslös och respektlös att den bör omfattas av den praxishöjning som införts från och med innevarande säsong och därför leda till en kännbar avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som, tillsammans med den automatiska avstängningen, bedöms motsvara sju matcher. Två av dessa matcher omvandlas till böter enligt det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. SHL. Det bör noteras att det nu är slutspel vilket, beroende av utgången i matcherna, kan innebära att avstängningstiden kommer att motsvara ett lägre antal matcher än de fem som den utdömda avstängningstiden bedömts motsvara.