Bank: Dags för en ny tradition

FOTBOLL

Etablerad i svenskt fotbollsliv sedan 2006 – nu är det dags igen.

Välkommen till allsvenskans enda utmärkelse värd namnet (fast den har inget namn).

Eftersom vi bor i ett land där sviter och traditioner verkar vara förbjudna – vi är alltså i färd med att kröna den sjunde svenska mästarklubben på nio år – är det väl på sin plats att någon gör ett försök.

Så vi gör väl det.

Bara allsvenska spelare

För tredje året i rad ska vi utse vilka som gjort det bäst, sämst, värst och mest i allsvenskan. Skillnaden mot den tv-sända fotbollsgalan är att den här nöjer sig med att jämföra allsvenskar med allsvenskar, och låter bli att mäta Patrik Ingelsten mot Zlatan Ibrahimovic.

Reglerna är precis som vanligt.

Ni röstar, men det är en jury som utser vinnarna. Och juryn är, som alltid, enväldig och enig och bestående av en – nämligen jag.

Som kompensation slipper ni att sitta mellan Bengt Andersson och Henrik Rydström på den stora galafesten.

Är vi överens?

Då är ni välkomna in med era röster.

FAKTA

Veckans lag (3–4–3)

Tränare:

Nanne Bergstrand, Kalmar

Låter det inte lite som att maskinen har börjat rulla igen?

Målvakt:

Fredrik Sundfors, Gif Sundsvall

Matcher/insläppta mål: 9/16. Gula/röda kort: 1/0.

För att ha slutat fortsätter han rätt så bra, den gamle. När Giffarna hängde i allsvenskan med bara fingernaglarna efter paus stod han upp och gjorde ett par riktigt bra, mycket viktiga räddningar.

Backar:

Markus Jonsson, AIK

Matcher/mål: 17/1. Gula/röda kort: 1/0.

Efter en säsong då gator och torg i Solna tapetserats med efterlysningar efter the Real Markus Jonsson så ställde han sig upp mot ÖSK och påminde oss om att han fortfarande finns.

Jimmy Dixon, Malmö FF

Matcher/mål: 20/1. Gula/röda kort: 3/0.

Ljungskile borta, på världens sämsta fotbollsplan – det är en uppgift som kräver sin moral. Dixon fick brottas och fajtas i 90 minuter och gjorde det riktigt bra. 

Rasmus Bengtsson, Trelleborg

Matcher/mål: 26/2. Gula/röda kort: 3/0.

En av årets backar i allsvenskan, tveklöst. Tre dagar efter femmålsfesten på Ullevi kom

IFK Göteborg till Trelleborg och Vångavallen. De sköt inte ett enda skott på mål.

Mittfältare:

Cedomir Zarkovic, Ljungskile

Matcher/mål: 21/2. Gula/röda kort: 7/0.

Det är mycket möjligt att LSK åker ur, men de har ändå gjort det bättre än vad någon – eller, i alla fall jag – väntat sig. Zarkovic gillar jag, han låg bakom det mesta de hade framåt mot MFF också.

Robert Mambo-Mumba, Gif Sundsvall

Matcher/mål: 22/5. Gula/röda kort: 0/0.

Ödesmatch, 1–1, fem minuter kvar – när ditt lag missar sin livlinestraff. Vad gör du då? Mambo-Mumba fortsatte spela sitt dynamiska tvåvägsspel, dök in i straffområdet – och gav Giffarna ett liv till.

Viktor Elm, Kalmar

Matcher/mål: 28/11. Gula/röda kort: 1/0.

Bäst på plan igen, för vilken gång i ordningen? Det enda som talar emot att han lyckas även i Holland är hans lite långsamma fem–sex första steg. Det som talar för att han lyckas ändå är att han är mycket väl medveten om det.

René Makondele, Helsingborg

Matcher/mål: 27/8. Gula/röda kort: 4/0.

Gais-maskinen har i och för sig stannat in, stängt av och lagt sig att vila för vintern – men det hindrar inte att Makondele gjorde två väldigt fina mål på Ullevi.

Anfallare:

Patrik Ingelsten, Kalmar

Matcher/mål: 27/18. Gula/röda kort: 0/0.

Häromveckan skrev jag att Vingelben måste komma tillbaka igen för att KFF ska vinna guld. Nu är han tillbaka. Matchhjälte mot Dif, matchhjälte mot Gefle – och alltihop med en kropp som knappt hänger ihop längre.

Ola Toivonen, Malmö FF

Matcher/mål: 25/11. Gula/röda kort: 7/0.

Medan Malmö så smått ställer in sig på att säga hej då till en av två (Daniel Andersson är den andre) ordinarie spelare som gjort en bra säsong så kan vi andra njuta av hans sista allsvenska insatser. Två mål, en målpassning senast.

Ivan Obolo, AIK

Matcher/mål: 28/9. Gula/röda kort: 0/0.

Samma som med Toivonen. I ett lag som haft enorma – ENORMA – problem under säsongen har Óbolo varit så oerhört nyttig med sitt löpande, sitt targetspel och sina mål. Bäst på plan mot Örebro.

Veckans snackis

Peter Fröjdfeldt. Vi kanske inte pratar så mycket om det som vi borde – men om det stämmer att Fröjdfeldt slutar döma tappar serien en av sina bästa spelare.

Rött kort

Starke Arvid. Så länge som det inte blåser grisar och bilar så ska man inte behöva blåsa av oktobermatcher i allsvenskan.

Gult kort

IFK Norrköping. Tack för den här gången. När Jingblad stängde dörren efter sig var det en passande slutpunkt för en klubb som misslyckats med allt i sin stora återkomst.