Jakten på Zlatan

Leonardo har 90 minuter på sig att ge Inter hopp

Foto: Jimmy Wixtröm
FOTBOLL

MILANO. Gammalt Zlatan-ordspråk: Dit man kommer, där vinner man.

Tabellen håller med.

Om de andra Serie A-jättarna har något att invända är det dags nu.

När Leonardo höll sitt första träningspass med Inter kunde fansen helt enkelt

inte låta bli. De tog en gammal ramsa för att liksom testa hur allt såg ut.

– Chi non salta, milanista è, è! Den som inte hoppar är milanista.

Alla hoppade. Till och med president Moratti guppade lite.

Leonardo? Han stod still, men han log brett.

När jag kommer till Milano är det samma vinterkalla Lombardiet, samma krispiga elegans, men i en stad som rört sig. I dag börjar den stora rean i modehusen – prognoserna säger att den genomsnittlige besökaren kommer att spendera 250 euro på kläder – och samtidigt börjar Serie A om på nytt.

Inter-jätten Zlatan Ibrahimovic leder Milan, medan Moratti och Branca har gett den rödsvarte Leonardo 25 miljoner om året för att väcka ett Benitez-komatöst Inter till liv igen.

Jakten på Milan är igång, gamla vänner har blivit nya fiender.

Hade varit omöjligt i Rom

I en intervju med Gazzetta dello Sport säger Alessandro Nesta att det inte hade varit möjligt att göra så i Rom – ”du hade inte kunnat lämna huset” – men det är

annorlunda i Milano. Mindre avstånd mellan klubbarna. Ett svalare klimat, mitt i svinkylan.

Den förste jag möter när jag kommer till hotellet är Júlio César, målvakten som på sätt och vis symboliserar hela Inter.

Han har precis utsetts till världens bäste målvakt, men nu är han skadad och borta en månad till. I hotellbaren spelar de Sometimes I feel like a motherless child. Jag dricker cappuccino för värmens skull. Júlio César hälsar runt och ser glad ut.

Han spelar inte mot Napoli i kväll.

Det gör inte Wesley Sneijder, Samuel Eto’o eller Walter Samuel heller.

Leonardo hoppar i på det djupa, i kväll ser vi om spelarna vill simma för honom.

Vad kan han ge det här laget?

Det finns en osäkerhet kring hur skicklig han är som tränare, som taktiker. I Milan hittade han rätt först när han trampade gasen i botten och släppte alla sina brasilianska genier fria. Att han försökte plocka över Ronaldinho till Inter säger en del om vilken sorts spel han vill spela, med vilken sorts spelare. Men nu, mot Napoli i kväll och mot Milan i vår, kommer det att handla väldigt lite om taktiska former och väldigt mycket om att vinna omklädningsrummet tillbaka.

Benitez fick ta smällen det innebar att vara mannen som kom in som en ny pappa efter en skilsmässa (den riktiga pappan drog till Madrid med någon snyggare och yngre, tydligen). Det tog bara ett par veckor innan alla tecken (Chivus öppna protester, spelarnas kalla svar i intervjuer) pekade på att Inter var ett lag fullt av spelare som ville ställa sig vid sidlinjen och skrika ut mot bänken:

– Du är inte vår riktiga farsa!

Fortfarande världsmästare

Inter är fortfarande europamästare, fortfarande världsmästare, de har värvat hem Ranocchia och de har fått en tränare som Moratti hyllat för hans för-måga att ”fare squadra”, att bygga ett lag.

Kvalitéerna finns här, om skadelistan tunnas ut lite har Inter definitivt både trupp och spelprogram för att börja tugga i sig avståndet upp mot Milan.

Men först ska de överleva i kväll.

Ni säger att det låter tidigt med ödesmatch den 6 januari? Jag säger att jo, men det är så som Inter har bäddat.

Medan Lazio blev ett riktigt fotbollslag, Napoli började tro på något stort igen, Palermo stundtals spelade drömfotboll, Juventus rullade igång sitt Delneri-projekt och Zlatan Ibrahimovic petade in femmans växel stod Inter kvar och sparkade i marken framför sig.

Möter seriens bästa kontringslag

Ikväll möter de ett Napoli som är seriens bästa kontringslag, med den uruguayanska urkraften Edinson Cavani som dynamo och spets.

Efteråt, när lamporna slocknat på San Siro, kan Leonardo antingen lämna ifrån sig Milan-jakten till Napoli och de andra. Eller så lägger han upp fötterna och börja planera inför kommande matcher mot, i tur och ordning, Catania, Bologna, Cesena, Udinese, Palermo och Bari.

Jakten på Milan börjar här och nu. Om Leonardo tar sig förbi Napoli har han en motor och en startsträcka som kan ge honom en riktig rivstart.

Men han har bara 90 minuter på sig att hitta nyckeln.

FAKTA

De som leder:

Milan, 36 poäng

•Nye tränaren Massimiliano Allegri har fått bygga medan han reser, alltsedan den sena Zlatan-värvningen i somras. Höstens problemställning var att hitta djupledslösningar, vinterns har varit att ersätta kreativiteten som försvinner med Pirlo (skadad) och Ronaldinho (flyttar hem till Gremlo). Svaret den här gången är alltså Antonio Cassano, ”den mest begåvade italienska talangen av alla” enligt Silvio Berlusconi.

Milan var en maskin under hösten, under Zlatan Ibrahimovics vingar har man åter- och nyskapat bilden av ett vinnande Milan. De leder och de är favorit. Möter Cagliari i?dag, med Zlatan avstängd.

Nyckelspelare: Zlatan Ibrahimovic.

Titelchans: 50 procent.

De som jagar:

• Napoli, -3 poäng

Det brinner i Neapel igen, på det bra sättet. Hur mycket klubben och president De Laurentiis än försöker värja sig så poppar analogierna med den gamla storhetseran upp i rubriker så gott som varje dag. Det går bra, folket älskar dem – och de har argentinare i laget. Vad mer krävs? En hel del, förstås. Walter Mazzarris Napoli har väldigt lite gemensamt med Maradonas. 2011 är det här ett hårdarbetande lag med seriens bästa kontringsspel och hyperlojala anfallare som Lavezzi och Cavani som är svåra att stoppa i 90 minuter. Har stulit många poäng i slutminuterna, vilket talar både för och emot dem. Å ena sidan: stark moral. Å andra sidan: får slita hårt. Och vad händer om Cavani blir skadad?

Nyckelspelare: Edinson Cavani.

Titelchans: 10 procent.

• Lazio, -3 poäng

Höstens stora, positiva överraskning. Den bespottade klubbledningen, med president Lotito i spetsen, har äntligen lyckats med att skapa lugn kring truppen. Gammelgubben Edy Reja har alltid varit duktig på att skapa defensivt solida lag, och i år har han dessutom fått höstens bästa present i form av geniet Hernanes. Lägg till en pånyttfödd Mauri, som driver upp tempot istället för att sänka det, en hyfsat harmonisk Zarate, en genomkompetent förstaelva och… ja, Lazio är helt enkelt ett av Serie A:s allra bäst balanserade fotbollslag. Det hindrar inte att de fick en rejäl smäll mot Juventus, eller att de står inför en ödesmånad med många tuffa matcher. Efter den vet vi om de är en fisk eller en… örn.

Nyckelspelare: Hernanes.

Titelchans: 10 procent.

• Juventus, -5 poäng

Andrea Agnelli plockade över hela Sampdorias ledning och gav dem nycklarna till att bygga ett nytt Juventus, med betoning på trygghet snarare än excentricitet. Beppe Marotta (sportchef), Gigi Delneri (tränare) och de andra har gjort just det.

Årets Juve är ett typiskt Delneri-lag; 4-4-2, utan egentlig regista men med bra fart och stor konkretion. X-faktorn är, förstås, den serbiske virvelvinden Milos Krasic, som skickade Juve in i guldstriden med sitt stopptidsmål mot Lazio. Quagliarella gör ett kanonjobb längst fram, men är lite ensam. Och hur löser man målvaktsfrågan nu när Storari får sällskap av en tillfrisknad Gigi Buffon?

Nyckelspelare: Giorgio Chiellini.

Titelchans: 15 procent.

• Roma, -7 poäng

Roma, Roma, Roma. En ny, halvkaotisk höst i en klubb som naturligtvis plågas av familjen Sensis misslyckade jakt på nya ägare. Ranieri har skällt på journalister i direktsänd tv, Totti och Burdisso har bråkat på planen, Adriano har växlat mellan att prata om att åka hem till Brasilien och att ha en lång framtid i Rom, och mitt i allt går Francesco Totti runt och försöker hitta sitt gamla jag även på planen. När Roma är bra är de ett lag som kan åka till San Siro och slå Milan, ett lag som definieras av iskalle Juan och geniet Menéz. När Roma inte är bra är de… alldeles för dåliga. Höstens genom-gående bäste spelare var Simplicio – det säger en del.

Nyckelspelare: För en eventuell guldstrid? Jérémy Menéz.

Titelchans: 5 procent.

• Inter, -13 poäng (2 matcher mindre spelade)

Världsmästarna bytte inte år vid nyår. De bytte säsong. Med Benitez borta får de sin sista chans att ge sig in i kampen igen. Leonardo är ingen bevisad taktiker, men han kommer in i ett läge där det redan finns en oerhört stark trupp som bara behöver skaka av sig sitt post-mourinhiska trauma.

Grunden till en ny sorts harmoni finns. Nu behövs bara resultat för att få den här gamla vagnen att rulla igång igen.

Och med det i åtanke kan man förstås inte ens beskriva hur avgörande kvällens match mot Napoli är. Leonardo går in i den utan ett halvdussin skadade nyckelspelare. Han går ur den som en man med eller utan guldhopp.

Nyckelspelare: Samuel Eto’o.

Titelchans: 10 procent.