Bjurman: Nu fattar jag varför han bjöd

Sportbladets krönikör om Fifa-skandalpampen

Foto: TT
SPORTBLADET

NEW YORK. Chuck Blazer var alltid exceptionellt generös under de långa nätterna på Elaine's.

Inte så konstigt, förstår vi nu.

Det är lätt att pröjsa notor på tusentals dollar när man tagit emot så mycket mutor att hela Fifa till slut faller...

Han heter så, pampen som är ansvarig för att korruptionen och svindleriet inom Fifa slutligen blottlagts för en förfärad och äcklad värld.

Chuck Blazer.

Han var under flera decennier den internationella fotbollsorganisationens store man i USA och Centralamerika och när FBI efter en tids spaning för ett par år sedan haffade honom, misstänkt för bland annat mutbrott, bedrägeri och avancerat skattefiffel erkände han direkt, blev angivare och gav upp allt och alla.

Det är därför marken nu smälter under fötterna på commendante Blatter och hans övriga kumpaner

Blazer var till yttermera visso mångårig stammis på Elaine's – legendarisk Manhattan-krog som även jag råkade ha som home away from home tills Elaine själv, en New York-ikon större än livet självt, gick bort i december 2010.

Cirkulerade mellan borden

Jag kan inte påstå att jag kände honom närmare, men en av de mer förtjusande ritualerna på Elaine's bestod i att man de livligare kvällarna cirkulerade mellan borden och ständigt satt ner i nya sällskap, så några gånger hamnade jag hos den väldige mannen med det spektakulära tomteskägget (jo, Blazer såg faktiskt ut som tomtefar, året runt – och i någon mån var det väl just vad han var för de som ville arrangera fotbollsmästerskap...). Tyvärr inte när han hade gäster som Pelé, Michel Platini och delar av Manchester United med sig – de kvällarna missade jag helt. Det var dock angenämt vid Mister Fifa-bossens bord också i normala fall, han var vänlig och rolig att prata med. Det är ju några år sedan senast, men som jag minns saken hann vi avhandla både Tomas Brolins frispark mot Rumänien i Palo Alto och Lennart Johanssons allmänna förträfflighet.

Generös var han också. Bjöd stort och flott. Vid verkliga högtider, som nyårsafton, fanns det inga gränser. Då vinkade han in flaska efter flaska av de bästa champagnerna och vinerna och alla som ville fick dricka.

Det var ingen som tänkte något särskilt om det, vi visste ju att han bodde i Trump Tower på femte avenyn – en av Manhattans mest luxuösa skrapor, hem för Donald Trump himself – och således hade stålar

Men det har visat sig att det inte riktigt var nog med det. Han hade en hel lägenhet i samma fastighet bara för sina katter – och bara häromdagen berättade en annan Elaine's-stammis som brukade hjälpa den något rörelsehindrade Blazer med ärenden att han också hade installerat en avancerad air condition-anläggning enkom åt sin papegoja!

Som lösgodis för oss andra

Då har man inte blott stålar. Då är man så förmögen att ett par dussin flaskor Cristal är som lösgodis för oss andra.

Och visst:

Det som blivit känt från FBI-utredningen är att han höstade in tio miljoner dollar bara för att vara ”behjälplig” när Sydafrika fick VM 2010. Ytterligare femton miljoner dollar ska ha helt diskret ha förts över till lilla bankkontot i Schweiz för tjänster utförda internt inom CONCACAF – Fifa:s amerikanska gren. Mer kommer, tror man, avslöjas efter hand.

Upprörande?

Jovisst, han är ju en av de som förstört den internationella fotbollen.

Men jag är framförallt förbluffad över att jag var halvbekant med denne nu världsberömde bedragare – och att jag uppfattade honom som trevlig.

Nu är det hur som helst slut på det roliga – på alla sätt och vis. Blazer är svårt sjuk i cancer och kommer att dö innan han hinner dömas föra sina brott och lika bra är kanske det.

Hur det gått för papegojan i Trump Tower är inte känt, men utan Sepp Blatters främste mutkolv på sin sin sida gissar jag att den får klara sig utan lyxig luftkonditionering...