Allegri måste skapa ro mellan grupperingarna

Wegerup: Det är mer spänt än vanligt i Milan

Foto: ap, magnus liam karlsson
SPORTBLADET

MILANO. En storm i ett vattenglas?

Eller en liten virvelvind som förebådar en orkan?

Bråket mellan Zlatan och Onyewu går att tolka på flera sätt.

Redan i går kväll, när jag skrev min första krönika om slagsmålet påpekade jag det uppenbara, det som är viktigt att komma ihåg i sammanhanget: sådana här bråk förekommer hela tiden. På den toppnivå Zlatan och Onyewu rör sig är konkurrensen stenhård och det kan smälla rejält på träningarna.

”Jag är glad att spelarna är tända, hellre det än tebjudnings-träningar”.

Gallianis ord och han har rätt – det ska vara laddat. Att Milan-bossen beslutat att inte bötfälla spelarna visar också på att klubben anser det hela utagerat. Samtidigt är det förstås så att Milan vill att allt utåt ska vara ”utrett och klart” för att skapa ro kring laget.

Och det är detta som är den andra sidan av bråket, det faktum att stämningen just nu i Milan inte är bara den med naturliga grupperingar och hård konkurrens. Det är mer spänt än normalt. Orsakerna är flera. När Milan gjorde sina sena värvningar Zlatan och Robinho riktades strålkastarna mot klubben, förväntningarna skruvades upp. Samtidigt ökade konkurrensen ytterligare. Lägg till detta en ny och relativt ung och grön tränare som ska hantera alla stora stjärnor och heta viljor och få dem att fungera ihop både på och utanför planen. Allegri imponerade i Cagliari men det behöver knappast sägas än en gång att mäktiga Milan är något helt annat.

När de inledande två månaderna blivit mer knackiga än vad Milan-folket trott och hoppats har spänningarna, naturligt nog, ökat.

Klagomålen har skapat oro

Efter förlusten (både i poäng och prestige) mot Juventus kom 2–2 mot Real Madrid ändå som något av ett fall framåt, en upphämtning och kämpamatch som gav lite mer självkänsla.

Uttalandena från Zlatan efteråt, om att han helst vill spela med Filippo Inzaghi, samt Gattusos och Ronaldinhos klagomål på spelet, har dock skapat oro.

Jag pratade med Zlatan efter matchen och jag pratade i förrgår med Pippo och det är tydligt att mellan de två finns en ”feeling”, som Inzaghi kallar det.

En känsla som inte uppskattas helt av brasse-gänget. Och här kommer ju genast de italienska konspirationsteorierna in, man är ju bra på det i det här landet. Onyewu är nämligen god vän med Ronaldinho. I förrgår kväll var han hemma hos brassen som mer eller mindre alltid har något slags ”öppet hus” i villan i Gallarate.

Där diskuterades, förstås, även Zlatans uttalanden om brassarna.

Ingen tror direkt att Onyewu medvetet flög på Zlatan på grund av det, amerikanen handlade ju på impuls när han blev arg. Men de italienska kollegorna pratar om att Allegri måste klara av att skapa ro mellan de olika grupperingarna – om inte läget ska bli ännu mer spänt.

Maximalt fokus krävs

En spelare som såg Ibras tackling säger att den var ”tuff och lite ful men inget extremt, det var Onyewu som överreagerade”. Att Zlatan självmant bett om ursäkt till alla var hur som helst ett smart drag.

Nu återstår för Allegri att försöka skapa harmoni.

I morgon väntar Bari. Och nästa söndag – då kommer derbyt, Inter-Milan. En uppgift som kräver maximalt fokus och ett lag som drar åt samma håll.