Wegerup: Zlatan har vunnit över sig själv

SPORTBLADET

TURIN. Ännu en seger.

Ännu en kväll som vinnare – dessutom äntligen mot Juventus borta.

När jag mötte Zlatan i natt kunde jag ändå inte låta bli att tänka att den största segern, det är den han vunnit över sig själv.

Leende lättnad. Det var stämningen som rådde i Milan-lägret sent i går kväll.

Vice presschef Hugo Allevi berättade visserligen att Boatengs vristskada är så pass allvarlig att denne lär missa Tottenham-mötet. Allevi bekräftade också att Oddo och Pato är influensasjuka och är hemskickade för att inte sprida smitta.

Men det var också de enda molnen på Milan-himlen i natt.

I övrigt strålade den av glada stjärnor som gärna gav intervjuer – inte minst Zlatan. Hans första italienska klubb var besegrad, Milan hade fått sin revansch på Juventus för förlusten i höstas, tre nya poäng var lastade med bagaget i den rödsvarta spelarbussen.

”Vi förtjänade att vinna”, sa Zlatan och det gjorde Milan.

Juventus famlar vidare i den mörka tunneln, hittar bara ljuset glimtvis och frågan är hur länge till Delneri får fortsätta att leda laget, om man inte hittar ut snart.

Milan borde ha gjort fler mål, varit mer beslutsamt och avgjort matchen tidigare – men man vann och reser nu till London med arbetsro och självförtroende som medpassagerare. Zlatan missade stort i inledningsminuterna men konstaterade i natt själv nöjt att han varit med om att spela (brösta) fram Gattuso vid målet.

Enorm glädje vid målet

”Jag lovade att jag skulle få honom att göra mål”.

Sa Zlatan och log och log, särskilt när jag frågade honom om hans enorma glädje vid Gattusos mål.

Allt medan de italienska journalisterna otåligt tryckte på bakifrån och väntade på en översättning från vår svenska konversation. De mumlade sedan lite om hur glad Zlatan verkade, om det faktum att han inte verkat ta åt sig av hån och nidvisor från de mer hårdföra Juve-fansen.

Däri ligger Zlatans största seger.

Den unge man jag började följa i tjänsten för snart åtta år sedan, den Zlatan som kom till Juventus beredd att erövra världen, han brydde sig om allt och alla – på fel sätt. Han lade energi på onödiga saker, slogs mot väderkvarnar.

Den Zlatan jag mött det senaste halvåret, då jag följt honom på plats i Italien, är en annan människa. Det är naturligt att mogna med åren. Men med Zlatan är det mer än så, han har valt att försöka besegra sina demoner – och det har gjort honom till fortfarande starke men också mer ödmjuke, generösare ledartyp han i dag är.

Och det är så hans arbetsgivare vill ha honom.

För mäktiga Milan är det oerhört viktigt att klubbens frontfigur har rätt attityd och kan hantera medier, medspelare – och motståndare – på rätt sätt.

Allt för att få mesta möjliga harmoni.

Den harmoni som rådde i Milan-bussen på väg längs autostradan mot Milano i natt.