Wegerup: Han är inte viktig för Milan längre

Här filmas Ronaldinho, klockan 02.20, i Milano – bara dagar före match.
Här filmas Ronaldinho, klockan 02.20, i Milano – bara dagar före match.Foto: LA REPUBBLICA
SPORTBLADET

MILANO. ”Allt är bra? Ok?!”

Ronaldinho vänder sig om och gör tummen upp på den gryniga tv-filmen.

Dessvärre är det nog inte riktigt så enkelt.

Inte när man har den historia han har.

Sans och balans.

Två nödvändiga bestick när man ska ta sig an den senaste delikata anrättningen ”Al Ronaldinho”.

För det är ju som Milans presschef Giuseppe Sapienza sa till mig när vi pratade i går kväll, det är egentligen inte klockslaget som är problemet.

Tränare Allegri har visserligen rätt när han säger att det inte går att förena livet som fotbollsspelare på den här nivån med att vara ute till 02-tiden två dagar före match.

Men en gång är ingen gång.

Och där har vi den springande punkten. Alla som är läskunniga känner till Ronaldinhos historia med en lite väl stark förkärlek för livets goda. Här handlar det inte om en gång utan många för många gånger.

Ni minns honom när han var som allra bäst – bäst i världen rentav. Ingen vet hur länge han skulle förblivit så bra om han skött sig bättre. Men säkerligen längre.

Det är lika väl känt bland Milan-reportrarna som i klubbens ledning att Ronaldinhos enda mål i livet, förutom att spela fotboll, är att leva ”la dolce vita”, det ljuva livet. Det gör han också med mer eller mindre ständigt öppet hus i villan med de berömda pool-festerna, i Gallarate Varese, utanför Milano.

När Ronaldinho filmas så här sent ute, på väg hem från restaurangen San Vittore, blir det därför snack på ett helt annat sätt om det varit en erkänt skötsam spelare som Zlatan eller Alessandro Nesta.

Borde stannat hemma

Dessutom är tidpunkten sällsynt illa vald. I kväll väntar Fiorentina och på tisdag den mycket viktiga matchen i CL mot Auxerre borta.

Med både Pato och Inzaghi skadade ligger Ronaldinho bättre till än på länge för att få speltid – och då borde han kunnat ha stannat hemma.

Tålamodet börjar sina

Dessutom kunde vem som helst med förmåga att höra nyanser ana att Adriano Galliani inte ser Ronaldinho som så särdeles viktig för Milan längre. Jag var på plats på pressträffen i onsdags där Galliani sa att han ”är beredd att ta risken” att Ronaldinho skriver på för någon annan när kontraktet går ut.

Tålamodet hos Milan har varit stort och det som hände i torsdags kväll var inte på något sätt en skandal. Däremot kom det alltså högst olägligt inför matcherna som väntar.

Och även den minsta droppe kan räcka för att få den skål som redan är på väg att bli överfull att rinna över till sist.