Han är ett bevis på vad som kan åstadkommas

Mats Wennerholm rankar elitseriens hetaste tränare

SPORTBLADET

Glöm skyttekungar, stjärnbackar och levande väggar till målvakter.

Ingen påverkar ett lag mer än tränaren. Han är med och väljer nyförvärv inför säsongen, han formerar laget, han står för spelidén och tar alla viktiga beslut.

Titta bara på Luleå.

Jonas Rönnqvist är naturligtvis elitseriens hetaste tränare, även om Luleå dalat ner till en fjärdeplats. Men avståndet ner till slutspelsstrecket är så stort, att det ska vara omöjligt att missa slutspel hur illa det än går.

Han är ett bevis för vad det går att åstadkomma som tränare, även om vi inte ska glömma assisterande coacherna Tomas

”Bulan” Berglund och Roger Åkerström som kompletterar perfekt i båset.

Alla accepterar sina roller

Luleå är det elitserielag som striktast följer sin spelidé och där alla spelare accepterar sina roller.

Ett skitlag på papperet inför den här säsongen, men där flera spelare växt till stjärnor. Jag tänker närmast på Pär Arlbrandt och Niklas Olausson som gått från allsvenska Västerås till landslaget på en och en halv säsong i Luleå.

Skellefteås Anders Forsberg är tvåa på min lista, av det enkla skälet att han inte vikt sig en enda gång från sin nya och offensivare hockey. Helt utan elitserieerfarenhet har han gjort Skellefteå till ett etablerat topplag i samma division som jättarna HV 71 och Färjestad.

Det är lätt att säga att han lyckats bara på grund av succéförvärv som Joakim Lindström och Mikko Lehtonen.

Men vänd på det i stället och ställ frågan: Varför har de gjort succé?

Det finns nyförvärv av samma kaliber, som inte alls lyckats.

Nej, Forsberg fick ihop laget direkt från nedsläpp och formerade en förstakedja – med Fredrik Warg som center mellan Lindström och Lehtonen – som varit elitseriens mest produktiva så här långt.

Kul med rookiesuccé i NHL

Det är kul med friskt blod i båsen i en elitserie där det varit rundgång på tränare i flera år. Lika kul är att två av NHL:s tränarrookies också gjort succé.

Tampa Bay ligger tvåa i Eastern Conference med nye coachen Guy Boucher i båset. Ett lite mirakel på sitt sätt, då laget fortfarande inte har någon riktigt bra målvakt och släpper in massor av mål. Men jag är nöjd, då jag tippade Tampa som Stanley Cup-mästare inför den här säsongen. Med en ny målvakt kan det bli det.

Coach 2 i NHL är Craig Ramsay i Atlanta som överraskat sin första säsong som head coach.

Det ska bli intressant att se hur det påverkar tränarvalen inför nästa säsong.

Både här hemma och i NHL.

FAKTA

Här är elitseriens 10 hetaste tränare:

1. Jonas Rönnqvist, Luleå

Ett typexempel på vad en tränare betyder. Har gjort en fruktad, outtröttlig lagmaskin av ett av elitseriens sämsta spelarmaterial på papperet.

2. Anders Forsberg, Skellefteå

Totalt oprövad som elitserie­tränare har han etablerat Skellefteå som topplag. Fick lagdelarna att stämma direkt från nedsläpp i höstas.

3. Roger Melin, AIK

Hade elitseriens verkliga ”mission impossible”. Det är inte över än, men jag trodde inte ens att AIK skulle ta de 45 poäng de redan har tagit.

4. Janne Karlsson, HV 71

Det var väl lite oordning i ledet när det gick tungt i höstas, men Karlsson vet hur man tar sig ur klistret. Nu leder man serien igen.

5. Tommy Samuelsson, Färjestad

Är en taktiker och få är kunnigare eller mer erfarna än Tommy Samuelsson. En tränare man har respekt för och som nästan aldrig misslyckas.

6. Kenta Johansson, Frölunda

Platsade inte på den här listan i höstas, men sedan han ensam fick ansvaret har Frölunda börjat klättra. Och det kan bli ännu bättre.

7. Hans Särkijärvi, Linköping

Fick en kanonstart på serien, sedan kom tjeckerna och man sjönk i tabellen, men är på väg upp nu igen. Men ingen gladhockey direkt.

8. Niklas Czarnecki, Brynäs

Startade elitkarriären med ett väldigt defensivt tänk, men nu anfaller även Brynäs. Intressant tränare som kanske inte fått den uppskattning han förtjänar.

9. Hardy Nilsson, Djurgården

Utsedd till Årets coach i fjol efter att ha tagit Djurgården till en sensationell SM-final. Inte lika lätt nu, men har värdefull rutin från alla nivåer.

10. Challe Berglund, Modo

Nej, Challe har inte fått det att lossna i Modo. Nu har han fått ett spelarmaterial som måste ta sig till SM-slutspel. Allt annat är underkänt.