Nu är det högsäsong för ”The X Factor”-spelarna

SPORTBLADET

Cam Abbott är tillbaka i Luleå.

Då kammar laget hem sin första trepoängare i Coop Arena sedan den 26 december.

Men han är inte ensam om att kunna vara ”The X Factor” i elitseriens slutspurt.

Spelarna som är bäst när det gäller kommer att avgöra allt.

”When the going gets tough, the tough get going”, är ett klassiskt citat som tillskrivs både Joseph P. Kennedy (pappa till presidenten John F.) och norskfödde coachen och amerikanske fotbollsspelaren Knute Rockne.

Om man nu ska tro Wikipedia.

Men vad som definitivt är sant är att det är en evig sanning inom idrottens värld.

En beskrivning av de som står upp och tar fighten när det blåser som mest och allt står på spel.

I elitserien är det högsäsong för den typen av spelare just nu.

Cam Abbott och Luleå slipper visserligen den värsta blåsten, eftersom avståndet till slutspelsstrecket är så stort att det knappast gör någon sömnlös på nätterna.

Men hemmasegern och de tre poängen mot Timrå var otroligt viktiga.

Speciellt som Luleå haft hopplöst svårt att utnyttja sina spelövertag på hemmaplan och inte hade tagit tre poäng på sex raka hemmamatcher.

Nu försvann det spöket.

Förmodligen flög det söderut och stannade någonstans över Timrå.

Timrå saknar ”Nubben”

Timrå som åkte ner till sistaplatsen i går och där ingenting verkar fungera just nu.

Jag var inne på att bästa lösningen i det här läget vore att sparka tränaren Perra Johnsson, mer för att få en snabb förändring än för att Perra gjort ett dåligt jobb.

Men vad Timrå är en ny sportchef.

De behöver ”Nubben”.

Det går att sätta likhetstecken mellan Timrås framgångsrika 2000-tal och tidigare sportchefen Kent ”Nubben” Norberg.

Han fick visserligen gå från Frölunda, men det dignande bordet var inte hans grej.

Nu vet jag att ”Nubben” är på väg att flytta hem till Sudsvallstrakten igen och han är precis den ledare klubben saknar och det bollplank Perra Johnsson.

Jag känner inte Timrås nuvarande sportchef Stefan Lindqvist, men vet att han inte är till mycket hjälp för de som varit tränare i klubben under hans ledning. Det får inte tag på honom, då han nästan aldrig svarar i telefon.

Det är vad jag hört.

Två kandidater till MVP

Sedan kan man väl säga att Timrås

sena värvningar haft något desperat över sig.

Miljoner har östs ut på finländare, amerikanen Matt Murley och kanadensaren Jamie Lundmark.

Det har gjort att medelpadingarna är på randen till även en ekonomisk kris och det är ingen bra kombination när både det sportsliga och det ekonomiska läget är på bottennivå.

Nej, in med ”Nubben” igen.

Det är i Timrå han hör hemma.

Vem är elitseriens mest värdefulla spelare för sitt lag den här säsongen?

Sveriges MVP.

Jag har bara två kandidater på min lista just nu.

AIK:s målvakt Viktor Fasth och Linköpings evigt unge back Magnus Johansson. Inga har betytt så mycket för sina lag som just de två.

Och i dagsläget skulle jag välja Fasth.

Utan honom skulle AIK redan varit avsågat, men efter att ha vunnit två raka matcher har klubben fått nytt liv.

Otroligt starkt av HV att vinna borta mot Linköping med alla skador de har i truppen just nu.

Ytterligare ett bevis på att de står i en viss särklass den här säsongen.

Skellefteå är inte långt efter, men jag tror ändå det blir en SM-final mellan HV och Färjestad till slut.

Färjestads seger borta mot formstarka Modo (4–2) var den som imponerade mest i går. Där visade värmlänningarna vad de verkligen går för.

FAKTA

STJÄRNORNA SOM KAN BLI AVGÖRANDE I SLUTSPURTEN

Modo

Ladislav Nagy, f

Nagy är målskytten i det som varit elitseriens bästa kedja sedan han och Bartecko anslöt. Med Niklas Sundström som center ska de skjuta Modo till slutspel. Nagy är uppe i nio mål på tolv matcher.

Timrå

Fredrik P-WENTZEL, mv

Elitseriedebuterade med Timrå i går och nära att det slutat med succé. Timrå måste satsa på en uttalad förstemålvakt i slutspurten och jag tror är PW som kan rädda medelpadingarna.

Djurgården

Mika Hannula, f

Djurgården är farligt nära slutspelsstrecket just nu. Hannula har spelat två matcher, men är naturligtvis långt ifrån toppform. När han når dit blir han en avgörande faktor.

AIK

Viktor Fasth, mv

Fasth har varit AIK:s viktigaste spelare hela säsongen och är det även i slutspurten. Utan Fasth förlorade AIK nästan allt. Nu har det blivit två raka segrar och den här killen kan spika igen.

Luleå

Cam Abbott, f

Gjorde mål direkt i comebacken och måste kännas som ett nyförvärv i det här läget. Men det är inte bara att Cam är tillbaka. Han gör brorsan Chris ett snäpp bättre också.

Skellefteå

Mikko Lehtonen, f

Skellefteås är på den säkra sidan redan. Nu handlar det om man ska bli etta eller tvåa. Mikko Lehtonen är redan elitseriens målkung och i går fixade han två nya poäng med sin fräcka kvittering mot SSK.

Frölunda

Christian Bäckman, b

En av många spelare som känns som ett nyförvärv. Men Bäckman har lyft Frölunda under de nio matcher han spelat och har även producerat framåt – sju poäng (2+5) på nio matcher.

HV 71

Fredrik Bremberg, f

Ja, ”Linkan” försov sig ordentligt den här säsongen, men å andra är han nu piggare än någonsin i seriens bästa lag. Hans poängform kan ge HV seriesegern trots alla tunga skador.

Södertälje

Linus Videll, f

Okej att kanadensaren Yanick Lehoux producerat sedan han kom, men det är Videll som är nyckeln till framgång i SSK. Han är lagets överlägsne poängkung och hälften av hans 32 poäng är mål.

Färjestad

Rickard Wallin, f

Ansågs vara elitseriens tyngsta nyförvärv inför den här säsongen. Är nu tillbaka efter massor av skador och vände Modos 2–0 till 2–2 med ett mål och en assist i går. Så måste se ut varje match.

Brynäs

Sebastian Lauritzen, f

En av elitseriens mest underskattade spelare, men blir bara bättre i tung trafik. Toppar de flesta ligor i Brynäs och leder både poäng och plus/minus. Fyra av de sju målen har kommit efter nyår.

Linköping

Magnus Johansson, b

Magnus är Linköpings absolut viktigaste spelare. Oavsett tid på året eller läge i tabellen. Den ende back som leder sitt lags interna poängliga – överlägset dessutom.