En hatad vinnare

Wennerholm: Wallin & vargarna från Värmland vidare till semifinal

RICKARD VARGHJÄRTA Färjestads lagkapten Rickard Wallin poserar inför fotografer och fans efter att ha avgjort mot Modo i går.
RICKARD VARGHJÄRTA Färjestads lagkapten Rickard Wallin poserar inför fotografer och fans efter att ha avgjort mot Modo i går.
SPORTBLADET

KARLSTAD. Han var totalsågad som SM-slutspelets mest överskattade spelare.

Och den en majoritet minst unnade ett SM-guld.

Färjestads lagkapten Rickard Wallin svarade mot Modo i går.

Då var han hundraprocentig och sköt värmlänningarna till en ny SM-semi med matchens enda mål.

Vem gillar den Stora Stygga Vargen?

Svaret är väl självklart. Inte många.

Ursprungligen var det en figur i folksagan ”Tre små grisar”, i en berättelse där en av grisarna till slut lyckas döda vargen.

Men i den moderna värmländska versionen är det vargen som vinner. Nästan varje gång.

Färjestad har ett totalt överlägset slutspelsfacit sedan elitserien startade och den moderna svenska hockey­eran började.

På de tretton senaste slutspelen har de vunnit sin kvartsfinal tolv gånger nu, när vi kan räkna in Modo i statistiken. I matematiska siffror 92 procent av gångerna.

Nu vet vi inte hur det går i semifinalen den här gången, eller ens vilka Färjestad får möta. Men de har en överlägsen statistik även där. Av de senaste tolv SM-semifinalerna har de vunnit åtta.

Tändvätska för Färjestad

Och alla ni matematiskt begåvade läsare har redan räknat ut att Färjestad varit ena parten i åtta av de tolv senaste SM-finaler som spelats. Av dem har de vunnit hälften.

Jag förstår att många är trötta på denna värmländska dynasti. När C More gjorde en enkät bland 40 av spelarna i slutspelslagen inför årets SM-slutspel var Färjestad det lag de MINST unnade ett SM-guld.

Och lagkaptenen Rickard Wallin var den enskilda spelare motståndarna minst unnade ett nytt guld (25 procent). Han röstades också fram som slutspelets mest överskattade spelare, där han fick hela 40 procent av rösterna.

Vad drar vi för slutsats av det? Jo, jag skulle vilja kalla de 35 spelare som spydde sin galla över Rickard Wallin och Färjestad inför slutspelsstarten för fullkomliga idioter. Då förutsätter jag att de fem Färjestadsspelare som tillfrågades inte röstade som majoriteten.

Men snacka om att ge värmlänningarna en tändvätska de egentligen inte behöver. Alla som kan sitt Färjestad vet att de bara växer ju mer hackade på de blir.

Modo blev första offret.

Vilket blir nästa?

Det var ingen stor hockey i Löfbergs Lila Arena i går. Det var faktiskt en av de tråkigaste hockeymatcher jag sett i ett SM-slutspel. Det var som schack. Långt mellan dragen och tyst på läktarna.

Där har Färjestad ett problem. Det kom bara 5 858 i går. Uselt.

Modo, då?

Ja, de räckte inte till, men på de två sista kvartarna såg jag en ny stjärna födas. Juniormålvakten Linus Ullmark som fick hoppa in utan förvarning i förra kvarten och sedan fortsatte storspela i den femte och sista.

En Modo-epok tog slut

Han fick 40 skott på sig och släppte in ett. Och det var snudd på otagbart. Det var mycket fokus på Alexander Salak efteråt, som höll nollan och redan är en etablerad toppmålvakt.

Men jag lägger min röst på Ullmark som matchens stjärna. Där har Modo en målvakt som kan spika igen nästa år. Om nu inte de här två succématcherna gör att Buffalo och NHL nyper honom redan till nästa säsong. Men jag hoppas inte det.

Samtidigt tog en epok slut när Niklas Sundström meddelade att han spelat sin sista match för Modo.

37-åringen som är sista resten från Modos storhetstid då de hade en löpande band-produktion av världsstjärnor.

Niklas som var tredje länken i den kedja som slog alla rekord i JVM i Stockholm och Gävle 1993 tillsammans med de två år äldre kedjekompisarna Peter Forsberg och Markus Näslund.

En fantastisk karriär är över.

Modo räckte inte till den här gången. Men samtidigt har de spelat den bästa och mest underhållande hockey jag sett i Sverige i vinter. De hade också modet att trotsa den mossiga Hockeyligan och ta in NHL-proffs i laget. Alexander Steens tid i Modo levde jag länge på.

Samuelsson ut, Forsberg in

Jag tycker att klubbens general manager Markus Näslund och hans assisterande GM Peter Forsberg gjort ett fantastiskt jobb med tanke på förutsättningarna.

Båda var på plats i Karlstad i går och måste nu bygga nytt inför nästa säsong. Då är det fritt fram för obegränsat med kanadensare och amerikaner i elitserien.

Där tror jag Modo har ett försprång.

Slut också för Ulf Samuelsson som coach i Modo. Men vilken färgklick han har varit.

All lycka i framtiden.

Nu väntar jag bara på att Modo släpper ”nyheten” att Anders Forsberg tar över nästa säsong.