EXPLOSIONEN

Ny drömstart för Svennis: ”Viktigaste var att vinna”

Volymrekord Andres Guardado (till vänster) firar sitt mål på Aztecastadion i Mexico City. Totalt blev det tre mål och Svennis var nöjd: ”Det viktigaste var att vinna, men vi spelade dessutom bra fotboll. Vi spelade som ett lag”, sa han efteråt.
Foto: FOTO: REUTERS, BILDBYRÅN
Volymrekord Andres Guardado (till vänster) firar sitt mål på Aztecastadion i Mexico City. Totalt blev det tre mål och Svennis var nöjd: ”Det viktigaste var att vinna, men vi spelade dessutom bra fotboll. Vi spelade som ett lag”, sa han efteråt.
SPORTBLADET

MEXICO CITY. Under parollen ”Mexico quiere paz”, Mexiko för fred, jublade ett fullsatt Azteca-stadion åt Sven-Göran Eriksson och hans landslag i natt, svensk tid.

Mexiko utklassade Jamaica med 3–0 och bjöd jättepublien – nästan alla klädda i vitt – på underhållning.

Historien upprepar sig alltså när det gäller Svennis, han brukar alltid starta bra med sina nya lag – minns England, minns Manchester City – och nu har hans Mexiko skaffat sig ett utmärkt utgångsläge i sin VM-kvalgrupp.

Först en tursam seger mot Honduras (2–1) i kvalpremiären, sen rena skrattmatchen i?går – och på onsdag väntar ett Kanada (i Tuxtla Guierrez) som Mexiko också bör slå.

Full pott efter tre hemmamatcher skulle ge Svennis både arbetsro och ökad popularitet i ett fotbollsgalet land som fortfarande är lite missbelåtet med att ha en europé som förbundskapten. Kritikerna lär dock vara betydligt färre efter Mexikos promenadseger i natt, svensk tid.

Svennis och hans assistent Hasse Backe hann knappt sätta sig ner på tränarbänken förrän den vita, gigantiska betonggrytan Azteca exploderade:

Toppforwarden Carlo Albert Vela fälldes utanför Jamaicas straffområde, ”Reggae Boyz” ställde upp en slarvig mur och Deportivo la Coruna-spelaren Andres Guardado drog in en skruvad vänster strax intill närmsta stolpen.

”Var bara Mexiko, Mexiko...”

Många vrål har jag upplevt på arenor runt om i världen, men det här slog alla volymrekord.

Efter den drömstarten var det bara Mexiko, Mexiko...Svennis ställde upp med 4–5–1 som grundsystem, men efterhand blev det mer ett 4–3–3 där Tottenhams populäre Giovanni var ett livsfarligt offensivt vapen som högerbreddare.

2–0 kom efter en dryg halvtimme sen hemmalaget haft ett kolossalt bollinnehav och skapat panik i Jamaicas straffområde. Fernando Arce drog till stenhårt vid straffpunkten – och så gav sisådär 100?000 åskådare trumhinnorna en omgång igen.

Jamaica var en besvikelse och satsade enbart på långbollar på den ensamme anfallaren Ricardo Fuller. Men laget skulle ha behövt både Usain Bolt och Asafa Powell därframme för att hinna först på dom bollarna.

Efter paus var överlägsenheten ännu större.

3–0 bombades in på volley av backen Jonny Magallon, och efter det började hela Azteca ropa efter sin store fotbollshjälte, Cuauhtemoc Blanco.

Nationalidol

Blanco är nationalidol, men Svennis har trots ett evigt tjatande om hans namn inte fallit för trycket att spela honom i startelvan. Blanco fick 20 minuter på planen mot Honduras, och i natt lika lång speltid när han bytte av Giovanni.

Nytt våldsamt jubel som höll på att lyfta hela stadion.

Nån show för Blanco eller för de andra hemmastjärnorna blev det ellertid inte under den sista kvarten, som spelades i hällande regn.

”Jättenöjd”

Svennis efteråt:

– Jag är självklart jättenöjd, många trodde kanske att det här var en lätt match för oss, men det var det inte. Det är inte bara att gå ut och göra en massa mål på beställning i dagens fotboll.

– Det viktigaste var att vinna, men vi spelade dessutom bra fotboll. Vi spelade som ett lag, sa en nöjd Svennis.